Header image

Site tools

Contact

Bezoekadres
Mercatorlaan 1200 3528 BL, Utrecht
Domus Medica 6e etage, gebouwdeel A
   
Contact
030 282 33 27 E-mail ons
Meer contactinformatie...

Zoeken

Inloggen

Nominatie Wetenschaps- en Innovatieprijs 2017 FMS

Nominatie Wetenschaps- en Innovatieprijs 2017 FMS

Nominatie Wetenschaps- en Innovatieprijs 2017 FMS

In 2017 lanceert de Federatie Medisch Specialisten de Wetenschaps- en Innovatieprijs.

Deze prijs wordt uitgereikt aan een medisch specialist of onderzoeksgroep die zich het meest onderscheidt met relevant en kwalitatief hoogstaand klinisch wetenschappelijk onderzoek. Hiermee wil de Federatie bijdragen aan de zichtbaarheid van de medisch specialist als onderzoeker en samenwerking in het onderzoeksveld bevorderen.

De procedure is dat elke wetenschappelijke vereniging 1 publicatie selecteert voor deelname aan de volgende ronde. Begin oktober 2016 heeft de NVvH een oproep gedaan aan alle leden om een artikel in te zenden voor de voorronde. Met trots kunnen wij melden dat hierop 13 mooie reacties zijn binnengekomen. Deze zijn de afgelopen maand zorgvuldig beoordeeld op de gestelde criteria; het onderzoek moet klinisch relevant en grensverleggend zijn, in 2015 of 2016 zijn gepubliceerd in een peer-reviewed tijdschrift, zijn geïnitieerd en uitgevoegd door 1 of meer BIG-geregistreerde medisch specialisten en uiteraard voldoen aan de regels van de Nederlandse Gedragscode Wetenschapsbeoefening. Het strekt daarnaast tot aanbeveling wanneer het gaat om multicenter onderzoek, dat niet gefinancierd is door de industrie, en de publicatie vrij verkrijgbaar is.

Na afweging van deze criteria heeft de jury uiteindelijk het volgende artikel ingestuurd als nominatie namens de NVvH:

“Same-admission versus interval cholecystectomy for mild gallstone pancreatitis (PONCHO): a multicentre randomized controlled trial”. DA COSTA DW, Bouwense SA, Schepers NJ, Besselink MG, et al; Lancet. 2015;386:1261-8.)

Deze publicatie voldoet ruimschoots aan de voorwaarden en is volgens de jury een fraai voorbeeld van waar een klein land als Nederland groot in kan zijn: samenwerking.

De FMS jury zal nu uit de inzendingen van alle Wetenschappelijke Verenigingen drie onderzoeken kiezen die een podium krijgen tijdens het Federatiecongres in maart 2017. De winnaar ontvangt een blijvend aandenken en een geldbedrag van 5.000,- euro (te besteden aan vakgerelateerde activiteiten). Daarnaast zal het vakblad Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NTvG)  aandacht besteden aan de winnaar.