Verkrijg hier toegang tot exclusieve NVvH ledencontent.
Wetenschappelijk komt er steeds meer bewijs dat een betere fitheid leidt tot betere uitkomsten van een behandeling. De NVvH heeft prehabilitatie daarom opgenomen in het strategisch beleidsplan en steunen wij onderzoek naar en projecten op dit gebied.
Prehabilitatie
De behandeling van een individuele patiënt bestaat vaak uit meerdere componenten zoals een operatie, chemotherapie, immunotherapie of bestraling. De lichamelijke en geestelijke weerstand tegen eventuele nadelige gevolgen van de behandeling moet daarom aandacht krijgen tijdens het gehele zorgproces.
Het prehabilitatieprogramma is opgesteld om patiënten in een periode van ongeveer vier weken optimaal voor te bereiden op een grote operatie en bestaat uit vijf componenten:
Relevante websites:
De stichting Fit4Surgery is door chirurgen opgericht om alle disciplines en stakeholders betrokken bij prehabilitatie samen te brengen om kennis, protocollen en wetenschappelijk onderzoek te delen. De Werkgroep Prehabilitatie wil Fit4Surgery inrichten om als kennisplatform te dienen voor alle belanghebbenden
Op initiatief van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en de leden van de Werkgroep is de innovatie regeling (LINK) van kracht waarbij financieringsafspraken zijn gemaakt voor prehabilitatie bij patiënten die worden geopereerd voor kanker van de dikke darm en endeldarm. De regeling heeft een looptijd van drie jaar met 1 oktober 2020 als startdatum en dient als matrix voor implementatie in alle ziekenhuizen. Prehabilitatie is door de regeling een financieel product (DOT) waarin kosten worden gedekt voor de uitvoering.
Alle ziekenhuizen kunnen dezelfde financiële afspraken maken met de verzekeraars. Voorwaarde is dat prehabilitatie aan een aantal criteria voldoet:
Wat staat ons nog te doen?