NVvH voor leden

Verkrijg hier toegang tot exclusieve NVvH ledencontent.

01 maart 2024

Terugblik webinar: 'Vooruitzien is regeren, over de dynamiek van de chirurgische arbeidsmarkt’

Terugblik webinar: 'Vooruitzien is regeren, over de dynamiek van de chirurgische arbeidsmarkt’

Op woensdag 28 december vond de webinar ’Vooruitzien is regeren, over de dynamiek van de chirurgische arbeidsmarkt’ plaats. Tijdens deze webinar, die als doelgroep jonge klare chirurgen en chirurgische differentianten had, werden cijfers gepresenteerd van differentierichtingen, ziekenhuisvacatures, en overige factoren die de arbeidsmarkt beïnvloeden. Er waren in totaal 90 deelnemers aan deze webinar.

Over deze onderwerpen werd uitgebreid gesproken. De chirurgische arbeidsmarkt blijft een belangrijk onderwerp, waarbij het doel van de avond nu vooral was om informatie op te halen onder de doelgroep, maar ook om de reeds lopende projecten en initiatieven kenbaar te maken. Er vond een levendige discussie plaats tussen de aanwezigen in de studio, Inger Schipper (voorzitter NVvH), Meindert Sosef (opleider en lid Concilium) en Karel Klop (jonge klare) en iedereen thuis.

De ernst van het probleem werd benadrukt, evenals het feit dat de NVvH niet op elk front invloed heeft, maar diverse initiatieven heeft lopen. Er bleek grote behoefte te bestaan aan informatie onder deze groep jonge klare chirurgen en differentianten. Ook werd duidelijk dat er nog steeds jonge klare chirurgen werken onder voorwaarden die niet conform de CAO/AMS zijn, wat uiteraard zeer onwenselijk is. De NVvH gaat op zoek naar een manier waarop dit veilig gemeld kan worden en zodoende ook, veranderd kan worden. Er zal gezocht worden naar een manier om de kwaliteit van de (chirurgische) fellowships te bewaken en te borgen.

Het streven is om al deze punten verder uit te werken door en nieuwe commissie. Daarover binnenkort meer.