NVvH voor leden

Verkrijg hier toegang tot exclusieve NVvH ledencontent.

28 november 2023

Terugblik Najaarsdag 2023: Heel-Kundig! in Kwaliteit

Terugblik Najaarsdag 2023: Heel-Kundig! in Kwaliteit

Op vrijdag 24 november vond de Najaarsdag 2023: Heel-Kundig! in Kwaliteit plaats. Tijdens het congres werd de discussie voortgezet over het leveren van goede en veilige zorg in het veranderende zorglandschap en werd er een podium gegeven aan patiëntveiligheidsinitiatieven binnen de Heelkunde. Verder kwamen belangrijke thema's aan bod zoals het Integraal Zorgakkoord, zorgevaluatie en natuurlijk de opleiding. Graag blikken we hierop terug.

Het zorglandschap verandert. De moderne geneeskunde en de politiek vragen om herdefiniëring van de zorg. Tijdens de Najaarsdag 2023 gaan we terug naar de kern en zetten we de Heelkunde centraal.Dagvoorzitter Lauren Verster, Voorzitter Bernard Elsman en Congrescommissie Voorzitter Ivar de Bruin openden de Najaarsdag 2023.

De Najaarsdag 2023: Heel-Kundig! in Kwaliteit is van start met de sessie ‘Grenzen aan de zorg’. Tijdens de sessie nam Danka Stuijver ons mee in haar visie op het Integraal Zorgakkoord (IZA) en de heelkundige zorg vanuit de eerste lijn. Danka: “Minder marktwerking en meer samenwerking, als we gaan dan gaan we met z'n allen”.

Tijdens de interactieve collegetour sessie met opleiders Marijn Houwert en Alexander Leijdesdorff, onder leiding van Lauren Verster, werd de ontwikkeling van het zorglandschap en dus de opleiding besproken. Het geeft veel uitdagingen de komende tijd voor de opleiding Heelkunde.

DICA  maakt de kwaliteit van de zorg inzichtelijk met betrouwbare vergelijkingen en analyses. Hierbij werken zij samen met dokters, patiënten en zorgverzekeraars. Bente Jorritsma en Huib A. Cense gingen in gesprek over de kwaliteit van cijfers, en hoe chirurgen met data omgaan. 

In het licht van het IZA en de druk die hierdoor op de zorgsector staat, delen Milan Richir en Boj Mirck de laatste ontwikkelingen van het zorgevaluatieonderzoek en de mogelijkheden die dit met zich oplevert. Sjoerd Repping ging dieper in op de organisatie van zorgevaluatie studies in de toekomst. Een waardevolle sessie. 

Wie is in de lead als het gaat om kwaliteit? Wat is de rol van de zorgverzekeraar? En wat zijn de gevolgen voor de invulling van het vak voor onze jonge chirurgen. Een mooie discussie over het IZA met Georgette FijnemanGijs SteinmannPeter van DuijvendijkInger Schipper en Esmee Engelmann.

Dit zijn ze: onze nieuwe Jonge Klaren. Zij ontvingen hun Gildepenning tijdens een feestelijke uitreiking. Van harte gefeliciteerd en veel succes met het vervolg van jullie carrière! 

Tijdens de Algemene Ledenvergadering hebben we afscheid genomen van Bernard H.P. Elsman als voorzitter en heten we Inger Schipper welkom als nieuwe voorzitter en Huib A. Cense, MD PhD als vicevoorzitter.

Voor het eerst in de geschiedenis uitgereikt: De Innovatieprijs Heelkunde 2023. De prijs is gewonnen door Janwillem Hinnen met LiveDrop Flow!  Daarnaast feliciteren we de Beste Proefschrift-winnaars:  Stijn de Jonge, MD Ph.D. (1e prijs) voor ‘Prevention of surgical site infections’ en Koen Rovers (2e prijs) voor ‘Multimodality treatment of colorectal peritoneal metastases’. Sverre Loggers ontvangt de 1e prijs voor Beste Publicatie voor zijn ‘The FRAIL-HIP Study’. 

De laatste keynote werd verzorgd door Maaike Head. Een prachtig verhaal over haar persoonlijke reis naar Olympisch goud. Haar masterplan: Droom, Plan, Team, Focus, Vertrouwen, Incasseren, Plezier, Trots en Goud. Maaike: “Probeer met jouw capaciteiten jezelf te versterken en andersom en wees trots op wat je doet.”

Veel dank aan al onze partners voor het mede mogelijk maken van de Najaarsdag 2023: Heel-Kundig! in Kwaliteit: Johnson & Johnson Medical, Intuitive, Olympus Nederland B.V., Agendia, Applied Medical, Exact Sciences, Fasciotens en FENGH EUROPE. Ook veel dank aan de Congrescommissie en congresbureau Eventex voor de organisatie! 

Meer Najaarsdag 2023: Heel-Kundig! in Kwaliteit:

Foto's: Hans Tak