NVvH voor leden

Verkrijg hier toegang tot exclusieve NVvH ledencontent.

11 maart 2022

Podcast Stem van de dokter over jonge medisch specialisten op de arbeidsmarkt

In deze podcast gaan medisch specialisten met elkaar en andere deskundigen, zoals verpleegkundigen, patiënten en ziekenhuisbestuurders, in gesprek over belangrijke thema's binnen de zorg. Denk aan passende zorg, jonge medisch specialisten op de arbeidsmarkt, het tekort aan verpleegkundigen, de inhaalzorg en meer.

Deze aflevering van de podcast Stem van de dokter gaat over jonge medisch specialisten die moeite hebben om een (vaste) baan te vinden. Hoe groot is dit probleem? Geldt dit voor alle specialismen? En moet de oudere generatie niet gewoon plaatsmaken voor de jongere generatie? 

Federatievoorzitter en kno-arts Peter Paul van Benthem gaat hierover in gesprek met chirurg Heleen Snijders, klinisch geriater i.o. Roos van der Zwan en met kno-arts en voorzitter van de specialisten coöperatie van het Franciscus Gasthuis en Vlietland Rose Marijn Teeuw. 'Ik raakte zo onzeker van alle afwijzingen. Dat ik dacht ik moet iets anders verzinnen, want anders ben ik over twee jaar nog aan het solliciteren’, vertelt Heleen Snijders. En ook Roos van der Zwan deelt haar persoonlijke ervaringen en de verhalen van andere jonge medisch specialisten (i.o.) om haar heen. ‘Voor een relatief jong vak als de geriatrie bestond dit probleem een aantal jaren geleden nog niet. Terwijl jonge geriaters nu problemen ondervinden bij het vinden van een (vaste) baan,’ constateert Roos. Voor kno-arts Rose Marijn Teeuw is dit probleem niet nieuw. En op haar werkplek in het Franciscus Gasthuis en Vlietland bekijken ze hoe ze ruimte kunnen maken voor jonge specialisten. ‘Wij hebben de harde regel binnen onze coöperatie pensioen is ook echt met pensioen,’ aldus Rose Marijn Teeuw.  

Klik hier om de podcast te beluisteren

Aflevering 1 Stem van de dokter over passende zorg
In aflevering 1 van Stem van de dokter bespreekt kno-arts en Federatievoorzitter Peter Paul van Benthem met anios chirurgie Emma Gertsen en gastro-intestinaal en oncologisch chirurg en Federatiebestuurder Jelle Ruurda wat passende zorg is. De politiek wil de stijgende zorgkosten oplossen door meer efficiëntie af te dwingen. In het coalitieakkoord staat: ‘passende zorg is de norm.’ Wat betekent dit? En wat betekent dit voor medisch specialisten?

Ook benieuwd naar aflevering 1? Via deze link kunt u de podcast beluisteren. 

De podcast is ook beschikbaar op Spotify en iTunes.