Verkrijg hier toegang tot exclusieve NVvH ledencontent.
Hieronder vindt u een overzicht van de webinars. Deze webinars zijn alleen toegankelijk voor NVvH leden via 'Mijn NVvH'.
Onderwijs
Klik hier voor COVID-19 gerelateerde webinars
De Werkgroep Groene OK komt maandelijks bijeen met als doel om de heelkunde te verduurzamen. Maandelijks worden goede voorbeelden geïnventariseerd en gedeeld met de leden. Ons verhaal dragen wij uit op de website, tijdens landelijke dagen, via nieuwsbrieven en het Nederlands Tijdschrift voor Heelkunde (NTvH).
Mede initiatiefnemers
Korte omschrijving van de innovatie
LiveDrop Flow is een nieuwe techniek voor veilige gegevensuitwisseling tussen zowel zorgverleners onderling als tussen zorgverlener en patiënt. De techniek maakt gebruik van een speciaal ontwikkelde en gepatenteerde HDQR-code. De medische gegevens vanuit het elektronische patiënten dossier, foto’s of pdf worden direct gedownload en versleuteld in een HDQR-code.
Het grote verschil tussen een HDQR code en een QR code is, dat bij een HDQR code de gegevens overdracht volledig offline gaat. Een QR code kan maximaal 3Kb aan data ontvangen waardoor deze wordt gebruikt als verwijzer naar een online omgeving. De HDQR-code onderscheid zich door in offline modus veel meer data te bevatten dan de huidige QR code. Bij de eerste versie van de HDQR-code is data overdracht binnen een paar seconden mogelijk van zo’n 50kB waardoor er veel meer data kan worden verstuurd.
Middels het scannen van een HDQR-code met een smartphone deel je via LiveDrop Flow offline grote bestanden met essentiële zorginformatie waarbij de patiënt de regie in handen heeft met wie hij informatie deelt.
Wat maakt deze innovatie relevant en veelbelovend?
Gegevensuitwisseling in de zorg vindt momenteel in grote lijnen op twee manieren plaats; op papier of over de cloud. Zowel de wetgever als gebruikers zijn het erover eens dat papier vervangen dient te worden door een digitale manier van werken, maar gebruikers ervaren complexe en onnodig ingewikkelde digitale structuren. LiveDrop Flow speelt hierop in door een digitale oplossing te bieden die past binnen bestaande wet- en regelgeving, maar belangrijker, die intuïtief werkt voor zowel zorgprofessional als patiënt. Middels deze innovatie, beoogt LiveDrop Flow netwerkgeneeskunde te ondersteunen en samenwerkingskansen te creëren voor verschillende zorgverleners binnen en buiten het ziekenhuis.
Wat maakt deze innovatie uniek?
De LiveDrop Flow methode met HDQR-code is volledig nieuw, de zorg is de eerste markt waar deze wijze van gegevensoverdracht geïntroduceerd gaat worden en is daarmee een volstrekt origineel idee.
Waarop is de innovatie gericht?
Belangrijke thema’s in het Integraal Zorg Akkoord (IZA) zijn passende zorg, juiste zorg op juiste plek, reductie van administratieve last, en regionale samenwerking. Digitale gegevens uitwisseling is een conditio sine qua non om verder te gaan met deze thema’s. De innovatie van LivetDrop Flow richt zich op vernieuwing en digitalisering van communicatie in de zorg, namelijk de essentiële informatie-uitwisseling.
Wat is de potentiële impact van de innovatie voor de patiënt, chirurg e/o samenleving?
LiveDrop draagt bij aan de juiste informatie op de juiste plaats. Hiermee kan de kwaliteit van de zorg worden verbeterd, en onnodige en belastende bezoeken aan het ziekenhuis worden verminderd. Daarnaast faciliteert LightDrop Flow toegankelijke gegevensuitwisseling met oog voor het belang van privacy en gegevensbescherming van de patiënt. De informatie wordt decentraal opgeslagen op het device en de patiënt kan deze zelf delen met naasten en zorgverleners. Hierdoor voert de patiënt zelf de regie over eigen data en zorg.
Is de innovatie breed toepasbaar?
De innovatie is breed toepasbaar en kan goed worden opgeschaald. De huidige proof of concept (POC) vindt plaats binnen de regionale wondzorg (CWH). De innovatie is toepasbaar binnen alle soorten zorgpaden, samenwerkingsverbanden en netwerkgeneeskunde waarbij medische gegevens uitwisseling van belang is.
Zo kan de innovatie op maat worden gemaakt voor het type informatie-uitwisseling van een specifieke afdeling, zorgverlener of zorginstelling.
Daarnaast werkt de Werkgroep Groene OK momenteel aan een plan van aanpak om uitvoering te geven aan de Green Deal Duurzame Zorg 3.0. De vereniging vindt het belangrijk dat er binnen alle onderdelen van de vereniging aandacht is voor duurzaamheid. Zodra het plan gereed is, zal het worden gepubliceerd.
Hieronder vindt u per opleidingsregio een overzicht van de opleidingsklinieken met erkenningstermijnen en voor welke differentiaties de erkenning geldt. De overzichten zullen regelmatig worden geupdated.
Visitatiedata in de overzichten worden pas aangepast nadat de RGS definitief uitspraak heeft gedaan over de inhoud van de erkenning en de erkenningstermijn. Totdat de RGS uitspraak heeft gedaan geldt de huidige erkenning, daarom is er voor gekozen om de visitatiedatum én erkenning pas aan te passen na het definitieve besluit van de RGS.
Heeft u een vraag over uw (her)registratie? Neem contact op met de RGS: 088 - 440 43 01 (vragen over registratie) en 088 440 43 00 (vragen over herregistratie)
Heeft u een vraag over activeren of inloggen in GAIA? Neem contact op met de GAIA helpdesk 088 - 440 43 70 of per mail: gaia@fed.knmg.nl
De herregistratie tot specialist is een elke vijf jaar terugkerend moment waarop wordt bekeken of een chirurg voldoet aan de eisen die hiertoe zijn gesteld in het Kaderbesluit CCMS (hoofdstuk D Registratie en Herregistratie). Een zeer belangrijk onderdeel van de voorwaarden voor herregistratie betreft bij- en nascholing. Hiervan moet in vijf jaar minstens 200 uur worden gevolgd. De bij- en nascholing voor de chirurg wordt in het algemeen geaccrediteerd door de Commissie Accreditatie Bij- en Nascholing (Commissie ABNS) van de NVvH.
De Nederlandse geaccrediteerde nascholing staat reeds geregistreerd in GAIA. Door de aanbieder van de Nederlandse nascholing worden, middels het BIG nummer van de chirurg, de bij de nascholing verworven accreditatiepunten toegevoegd aan het persoonlijk dossier in GAIA.
De door de NVvH geaccrediteerde nascholing valt uiteen in drie categorieën:
Voor de herregistratie tot medisch specialist wordt niet gekeken naar de soort nascholing of in welk deelgebied de nascholingspunten zijn behaald, maar slechts of er minimaal 200 punten in vijf jaar zijn verkregen. Dit geldt niet voor de certificering. Bij de verschillende subverenigingen kan men hierover informatie verkrijgen.
Accreditatiepunten voor chirurgische nascholing gevolgd in het buitenland
In het buitenland gevolgde, chirurgische nascholing kan, na te zijn accrediteerd door de commissie ABNS, tevens worden toegevoegd aan het persoonlijk dossier. Hiervoor kunt u via GAIA (de Gemeenschappelijke Accreditatie Internet Applicatie van de KNMG) een verzoek doen. Overigens is het van belang om te melden dat in het buitenland gevolgde nascholing die niet vakinhoudelijk de chirurgie betreft, en die niet (om andere redenen) is geaccrediteerd door een buitenlandse zustervereniging, niet in aanmerking komt voor accreditatie door de NVvH. Voor meer informatie over het aanvragen van accreditatie voor buitenlands gevolgde nascholing, klik hier
Accreditatie van nascholing buiten het eigen vakgebied
Per 1 mei 2016 is er naar aanleiding van een succesvolle pilot die de afgelopen jaren heeft gelopen een verruiming gekomen in de Herregistratie eisen van het KNMG College Geneeskundig Specialismen (CGS). Vanaf die datum is het mogelijk om als chirurg accreditatiepunten te verwerven met in Nederland gevolgde nascholing die niet is geaccrediteerd door de NVvH maar wel door een andere Nederlandse (bij de KNMG aangesloten) wetenschappelijke vereniging, zoals de NOV of de NIV. Deze punten tellen mee voor uw herregistratie als chirurg. Het bestuur van de NVvH heeft besloten om het maximaal aantal 'niet NVvH accreditiatiepunten' vast te stellen op 50%. Enerzijds geeft dit de ruimte om in het kader van een 'leven lang leren' ook andere dan typisch chirurgische vakinhoudelijke nascholing te volgen. Anderzijds is door de certificering het volgen van vakinhoudelijke nascholing goed geborgd. Het is wel de eigen verantwoordelijkheid van de medisch specialist om erop toe te zien voldoende accreditatiepunten te behalen voor de certificering bij de subvereniging.
Soorten nascholing
Chirurgen verkrijgen ook accreditatiepunten door het volgen van nascholing die is geaccrediteerd door het ABAN (Accreditatie Bureau Algemene Nascholing) van de KNMG. Dit betreft nascholing met een algemeen karakter zoals 'het gebruik van ICT in de zorg' of 'gesprekstechnieken bij stervensbegeleiding'. De accreditatiepunten verkregen met nascholing die is geaccrediteerd door het ABAN worden door de RGS beschouwd als punten van het eigen specialisme. Nog een manier om accreditatiepunten te verwerven zijn de zogenaamde individuele deskundigheidsbevorderende activiteiten. Zo kan men punten verwerven voor het publiceren van een artikel, deelnemen aan een richtlijncommissie, promoveren of het houden van een voordracht. Meer informatie hierover is hier te vinden. Let op! Deze activiteiten dient men zelf in te voeren in GAIA. In GAIA staat per nascholing aangegeven welk deelgebied binnen de heelkunde de nascholing beslaat. Ook in het persoonlijk dossier van GAIA staat dit aangegeven. In de nascholingsagenda is het mogelijk gericht te zoeken op deelgebied.
Voor meer informatie verwijzen wij u naar de Algemene Voorwaarden van de KNMG.
Een chirurgische innovatie verwijst naar een nieuwe techniek, technologie, procedure of apparaat dat wordt geïntroduceerd in de chirurgie om de efficiëntie, effectiviteit, veiligheid of uitkomsten van chirurgische behandelingen te verbeteren. Chirurgische innovaties kunnen verschillende vormen aannemen, waaronder:
Chirurgische innovaties worden vaak ontwikkeld door samenwerking tussen chirurgen, ingenieurs, wetenschappers en medische technologen, en ze worden vaak ondersteund door onderzoek en klinische studies om hun effectiviteit en veiligheid te valideren.
Ontdek hoe u uw ziekenhuis duurzamer kunt maken met onze maandelijkse groene tips.
Binnenkort beschikbaar
De werkgroep heeft voor ogen dat innovaties in technologie en behandelmethoden de toekomstige chirurgische praktijk verbeteren door de chirurgische mogelijkheden te vergroten en bestaande methoden efficiënter te maken. Dit draagt bij aan een hogere kwaliteit van zorg voor de patiënt en duurzamere inzetbaarheid van personeel en middelen. Dit noemen we “duurzame innovaties” . Duurzame Innovaties zijn veranderingen die een potentiële oplossing (zullen gaan) bieden voor de uitdagingen van de huidige tijd zoals een toenemend gebrek aan (financiële) middelen, een tekort aan arbeidskrachten en efficiëntie en een overmaat aan vervuiling. Innovaties die op zichzelf staan en geen maatschappelijke verbinding met deze thema’s hebben lijken weinig toekomst te hebben.
Op dit moment worden de volgende acht chirurgische innovaties gedefinieerd en nader uitgewerkt:
De visitatie van de opleiding heelkunde wordt door de leden van de Plenaire Visitatiecommissie uitgevoerd op last van de Registratiecommissie Geneeskundig Specialisten (RGS). Het traject met betrekking tot de opleidingsvisitatie ziet er als volgt uit:
Inhoud visitatierapport
Informatie met betrekking tot het samenstellen van het visitatierapport is terug te vinden in het document 'instructies voor visitatoren en opleiders'. Vanaf pagina 7 (B3) vindt u een overzicht van de onderdelen die verplicht moeten worden opgenomen in het visitatierapport. Tevens zijn eisen voor het aanleveren van de stukken opgesteld door de PVC.
Voor het opstellen van de overzichten met operatieve ingrepen kunt u onderstaande bijlagen gebruiken. Het advies is om gebruik te maken van de lijst operaties 2006 voor het samenstellen van het visitatierapport. Voor de aantallen van de aios die u vanuit VREST haalt kunt u gebruik maken van de lijst 2014.
Lijst operaties 2006
Lijst verrichtingen 2014
Lijst operaties 2023 (documenten alleen met inlog in te zien)
Erkenning differentiaties
Naast de erkenning van het algemene deel van de opleiding, zullen ook de differentiaties beoordeeld en erkend moeten worden.
Meer informatie en tips
Mede initiatiefnemers
Korte omschrijving van de innovatie
Het betreft een mechanische aanpassing aan de Veress naald die voor een significant kleinere intra-abdominale insertiediepte (gemiddeld: halvering) van de naald zorgt.
Wat maakt deze innovatie relevant en veelbelovend?
Onze innovatie is een mechanische aanpassing aan de bekende Veress naald. Wereldwijd wordt de Veress naald zeer veel gebruikt voor het aanbrengen van pneumoperitoneum bij allerlei abdominale chirurgische specialismen. Ook bij de heelkunde is er een toename van het gebruik als gevolg van de toename van incidentie van obesitas en bariatrische chirurgie.
Hoewel de huidige Veress naald (ontwikkeld in 1932 en sindsdien niet significant veranderd!) relatief veilig is in ervaren handen, kunnen er bij insertie als gevolg van doorschieten van de naald (na entree in de intra-peritoneale holte) letsels ontstaan van intra-abdominale organen zoals bloedvaten en darmen. Om het risico hierop te verminderen is deze aanpassing aan de Veress naald ontwikkeld door Dr.Ir. Horeman. Het mechanisme zorgt in pre-klinische studies voor een constante en minimale insertie diepte van een paar mm en maakt de naald fool-proof in het gebruik, ook voor onervaren gebruikers.
De naald is reusable, makkelijk te reinigen en daardoor een zeer duurzame ontwikkeling.
Wat maakt deze innovatie uniek?
Het werkingsprincipe is echt uniek er is een wereldwijd patent op aangevraagd en verkregen met zeer sterke claims
Waarop is de innovatie gericht?
Maakt bij gebruik van de Veress naald (en dat is wereldwijd waarschijnlijk vele duizenden keren per dag) het risico op complicaties als gevolg van de naald bij een laparoscopische operatie een stuk kleiner.
Wat is de potentiële impact van de innovatie voor de patiënt, chirurg e/o samenleving?
Risico op letsels als gevolg van gebruik van de Veress naald zal zeker sterk afnemen. Ook onervaren gebruikers kunnen zonder veel training een Veress naald veilig gebruiken.
Is de innovatie breed toepasbaar?
Naast in de heelkunde, is de innovatie ook toepasbaar bij andere abdominale chirurgische specialismen. Het werkingsprincipe is ook te verschalen naar trocars en trachea penetratie instrumenten.
Deze vraagt u aan bij de Gemeenschappelijke Intensivisten Commissie (GIC)
(creating a healthier environment for future patients)
De Nederlandse zorgsector is verantwoordelijk voor 7-8% van de nationale broeikasgasuitstoot en 13% van het nationale grondstofgebruik. Daarnaast spelen diverse andere problemen een grote rol, zoals de aanzienlijke afvalproductie en watervervuiling door farmaceutische resten. De operatiekamer is hierbij een belangrijk aandachtsgebied, aangezien 20-30% van het totale ziekenhuisafval hier wordt gegenereerd.
Het succesvol behalen van de doelen van Green Deal 3.0 vereist de integratie van duurzaamheid in de klinische praktijk. Ondanks deze noodzaak worden belanghebbenden vaak geconfronteerd met kennisgebreken en beleidsbarrières, wat deze verandering bemoeilijkt. Daarom is het CAREFREE-project ontwikkeld, een multidisciplinaire aanpak gebaseerd op de 10R’s van de circulaire economie. Dit project combineert methoden uit verschillende vakgebieden, zoals psychologie, ethiek, geneeskunde, duurzaamheidsonderzoek en gezondheidseconomie, om het begrip en de motivatie van belanghebbenden voor een ‘groene’ chirurgische praktijk te vergroten. Verschillende werkpakketten zijn geformuleerd rond laparoscopische cholecystectomie, met bredere toepasbaarheid op de chirurgie.
Na het vaststellen van de klinische, economische en milieueffecten (via een life-cycle assessment) van de vervuilers binnen de operatiekamer, zullen richtlijnen voor morele verantwoordelijkheid worden gepresenteerd. Bovendien zal CAREFREE inzicht bieden in de psychologische determinanten van belanghebbenden, wat zal leiden tot de ontwikkeling en het testen van gedragsinterventies om groene besluitvorming te bevorderen. Een multi-criteria beslissingsanalyse vergemakkelijkt de integratie van duurzaamheidsaspecten in richtlijnen.
Het project wordt uitgevoerd door een consortium van partners van de universiteiten en universitaire medische centra van Maastricht, Amsterdam en Nijmegen, in samenwerking met diverse bedrijven en andere belanghebbenden (zoals Fresenius Kabi, B-Braun Medical, PureBlue Water, Waterschap Limburg, Groene Zorg Alliantie, Landelijk Netwerk de Groene OK, Milieuplatform Zorgsector NL, Patiëntenfederatie Nederland, Nederlandse Vereniging voor Heelkunde, Vereniging voor Hygiëne & Infectiepreventie in de Gezondheidszorg, Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra, Zuyd Hoge School en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu-RIVM). CAREFREE wordt uitgevoerd in elf ziekenhuizen in Nederland en wordt mogelijk gemaakt door financiering door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).
Wanneer u een differentiatie wilt aanbieden, kunt u hiervoor erkenning aanvragen wanneer een opleidingsvisitatie voor uw kliniek is ingepland. De aanvraag verloopt in het kort als volgt:
Bovenstaand kunt u gedetailleerder zowel schematisch als uitgeschreven downloaden. Deze informatie is tevens terug te lezen in de 'instructies voor visitatoren en opleiders' vanaf pagina 10 (hoofdstuk B.5)
Formulieren
Tussentijdse uitbreiding van de erkenning
Wanneer u tussentijds de erkenning van uw opleiding wil uitbreiden met een extra differentiatie, is dit mogelijk wanneer u de volgende regels in acht houdt:
De aanvraag voor een tussentijdse uitbreiding dient bij de RGS ingediend te worden. Voor informatie over het door te lopen traject, klik hier.
Handige links
De Werkgroep Innovatie is opgericht met als doel chirurgische innovatie te stimuleren en de leden en de beroepsgroep te ondersteunen, om kansrijke innovatieve ontwikkelingen samen verder te brengen en om te voorkomen dat op meerdere plekken tegelijkertijd het wiel wordt uitgevonden. De NVvH heeft de ambitie om haar leden te faciliteren en te verbinden waardoor we als veld ontwikkelingen sneller naar de praktijk kunnen brengen; Daarom bieden wij een platformfunctie voor innovatie en werken samen met (vertegenwoordigers van) technische universiteiten en/of bedrijven. Kennis, informatie en inspiratie delen wij via onze website, het Nederlands Tijdschrift voor Heelkunde, de Chirurgendagen, etc.
Innovatieve chirurgisch professionals zijn vaak bezig met verschillende ontwikkelingen maar lopen in het brengen van een nieuwe ontwikkeling naar de praktijk tegen dezelfde uitdagingen aan. Binnen onze werkgroep werken wij met fluïde subgroepen die zijn geïnitieerd door de werkgroep leden, chirurgen met verschillende innovatie specialisaties. Deze groepen zijn niet in beton gegoten. Sommige innovaties zullen weer verder gaan, andere zullen stoppen en nieuwe groepen zullen weer gevormd worden. Elke bijeenkomst wordt de informatie over de ontwikkeling uitgewisseld om te leren van elkaars lessen.
Mede initiatiefnemers
Korte omschrijving van de innovatie
PerfusiX-Imaging is een nieuwe techniek, welke agnostisch gekoppeld kan worden aan bestaande laparoscopische apparatuur, waarmee het mogelijk wordt om peroperatief de mate van doorbloeding te visualiseren, zonder gebruik te maken contrastmiddelen of invasieve producten.
De technologie kan ongelimiteerd, real-time en herhaalbaar gebruikt worden, toont een objectief beeld en vereist geen aanpassingen van operatieve vaardigheden van de chirurg of wijzigingen van het chirurgisch instrumentarium.
Middels een oproepbare colormap op de bestaande OK-monitoren kan de operateur informatie over de doorbloedingsstatus verkrijgen en zo een betere klinisch onderbouwde beslissing nemen.
Er zijn aanwijzingen dat PerfusiX-Imaging het risico op postoperatieve ischemie en naadlekkages kan verkleinen.
Wat maakt deze innovatie relevant en veelbelovend?
Naadlekkage is een multifactorieel probleem, welke kan leiden tot grote gezondheidsschade voor de patiënt en hoge kosten voor het ziekenhuis. De consensus stelt dat hypoperfusie van het geopereerde weefsel de basis vormt voor deze veelvoorkomende complicatie.
Op dit moment wordt de perfusiestatus beoordeeld op basis van subjectieve kenmerken, middels het chirurgisch oog. Indien beschikbaar, kan de chirurg gebruik maken van fluorescentie-Imaging technieken, bijvoorbeeld met IndoCyanine Groen (ICG). Echter heeft ook deze state-of-the-art meerdere nadelen. Zo moet een contrastvloeistof worden geïnjecteerd, duurt het enige tijd voor het signaal zichtbaar is en is er slechts een korte periode waarop het signaal goed interpreteerbaar is, voordat het diffundeert in de weefsels en geen betrouwbare waarneming meer mogelijk is. Herhaling van de visualisatie is dus vaak niet mogelijk. Daarnaast bestaat de kans op vals-positieve aankleuring.
PerfusiX-Imaging is in staat in al deze nadelen te voorzien en werkt bovendien volledig zonder disposables en verbruiksmaterialen. De techniek maakt gebruik van een laser. Door het witlicht van de laparoscoop via het PerfusiX-Imaging apparaat te leiden, kan deze naar wens geswitcht worden naar het laserlicht. De werkwijze en benodigde apparatuur blijft verder voor het operatieteam geheel onveranderd, op de mogelijkheid om naar de colormap met perfusie informatie te switchen na. De technologie kan dus naadloos en zonder aanpassingen worden geïmplementeerd in het huidige OK-proces.
PerfusiX-Imaging is het eerste device ter wereld dat in staat is middels laser laparoscopisch de perfusiestatus te visualiseren.
Wat maakt deze innovatie uniek?
PerfusiX-Imaging is het eerste apparaat ter wereld dat in staat is tijdens laparoscopische ingrepen met behulp van laserlicht een colormap te generen over de perfusiestatus.
Het unieke concept heeft zich inmiddels vertaalt in drie patenten. Zo wordt gebruik gemaakt van een unieke switchbox om tussen het standaard witlicht van de laparoscoop en de rode laser te kunnen wisselen.
Een zeer belangrijk patent is verkregen op de unieke wijze waarop PerfusiX-Imaging in staat is voor beweging van de laparoscoop of het weefsel te compenseren. Omdat de techniek gericht is op het meten van microvasculaire beweging van bloed, is alle andere beweging desastreus voor een goede meting. Om dit te ondervangen wordt gebruik gemaakt van een in huis ontwikkeld stabilisatiealgoritme.
De eerste klinische studie, verricht met PerfusiX-Imaging, was een First-in-Human voor deze technologie. Hierbij werd gekeken naar anastomoses in colons van 67 patiënten.
Ook nu lopen er op dit moment first-in-human studies in het upper-GI tract en bij pulmonale segmentresecties.
Waarop is de innovatie gericht?
De innovatie is gericht op ontwikkeling van nieuwe diagnostiek en verbetering van onder meer de chirurgische outcome bij GI-anastomoses en longresecties vanwege longtumoren.
Wat is de potentiële impact van de innovatie voor de patiënt, chirurg e/o samenleving?
De potentiële impact is groot. Goede informatievoorziening over de doorbloedingsstatus, kan leiden tot een afname van postoperatieve ischemie en naadlekkages. Hiermee kan grote gezondheidsschade en mortaliteit aan de patiënt worden voorkomen en postoperatief herstel worden versneld. Ook kunnen hoge kosten voor het ziekenhuis vanwege extra operaties en IC-opnames worden voorkomen.
Daarnaast maakt PerfusiX-Imaging geen gebruik van verbruiksproducten en hoeven geen extra onderdelen gesteriliseerd te worden.
Door het agnostisch karakter kan de technologie breed ingezet worden en is daarmee niet voorbehouden aan een selecte groep zorgaanbieders.
Is de innovatie breed toepasbaar?
Op dit moment zijn de studies vooral gericht op het gastro-intestinale tract en op longweefsel. Het principe berust echter op visualisatie van microperfusie in de oppervlakkige weefsellagen. De theorie is daarmee veel breder toepasbaar.
Deze vraagt u aan bij de Registratiecommissie Geneeskundig Specialisten (RGS).
De NVvH zet zich actief in binnen het Landelijk Netwerk de Groene OK. Dit landelijke netwerk is een samenwerkingsverband van 16 wetenschappelijke en beroepsverenigingen die de zorg op de OK willen verduurzamen. Het landelijk netwerk stimuleert en ondersteunt individuele medisch specialisten en zorgprofessionals die werkzaam zijn op de OK om op duurzame wijze aan de slag te gaan.
Missie Landelijk Netwerk de Groene OK
Het Landelijk Netwerk de Groene OK versnelt verduurzaming van zorgprocessen op de OK’s in Nederland. We willen een transitie van en binnen de operatiekamers bewerkstelligen zodat onze CO2 voetafdruk afneemt. Daarnaast nemen wij een voortrekkersrol in de landelijke verduurzaming van de gezondheidszorg.
Thema’s Landelijk Netwerk de Groene OK
Het Landelijk Netwerk de Groene OK zet zich in op de volgende thema’s:
Factsheets
De volgende factsheets zijn beschikbaar:
Doelen:
Landelijk nauwere samenwerkingen en efficiënter wetenschappelijk onderzoek. Wij streven naar meer kennis, ondersteuning, en doelmatige integratie van fluorescentie-geleide chirurgie. Specifieke doelen zijn hierbij:
Activiteiten:
Door het aanbieden van een nationaal platform, het organiseren van congressen en faciliteren van wetenschappelijke conferenties, online onderzoekswebinars en educatieve activiteiten, stimuleert de DFGS samenwerking tussen experts binnen alle chirurgische en technische disciplines. Daarnaast biedt de DFGS geïnteresseerde clinici en onderzoekers de mogelijkheid om zich actiever bij dit vakgebied te betrekken.
De DFGS ondersteunt, stimuleert en bevordert de brede klinische implementatie van deze techniek, niet beperkt tot universitaire medische centra, en effent zo de weg voor de essentiële volgende stap: het daadwerkelijk beschikbaar maken van fluorescentie-geleide chirurgie voor onze patiënten. Dit initiatief bloeit dankzij de nauwe samenwerking en ondersteuning van pionierende onderzoekers binnen de betrokken Nederlandse medische centra. Het is belangrijk dat we fluorescentie uiteindelijk kunnen convergeren met andere innovaties daarom is recent gezochte toenadering tot de NVEC (Nederlandse Vereniging voor Evolutionaire Chirurgie) een goede ontwikkeling.
Mijlpalen afgelopen jaren:
Aankomende mijlpalen:
Meer informatie:
https://dfgs-group.org/
https://isfgs.org/
Contactpersonen: Kevin Wevers / Schelto Kruijff / Denise Hilling
De NVvH vindt het belangrijk dat leden die dat nodig hebben, zich gesteund voelen. Of dit nu op het vlak van persoonlijke begeleiding is, of op het vlak van ondersteuning bij tucht- of klachtzaken. De NVvH biedt daarom peer support aan chirurgen en aios. Lees meer over Peer support
Het onderwerp innovatie staat hoog op de agenda van de Nederlandse Vereniging voor Heelkunde (NVvH). En dat is niet voor niets! Binnen de heelkunde vindt veel vernieuwing plaats. Het is belangrijk om goede initiatieven onderling uit te wisselen.
Innoveren zit in het DNA van chirurgen. Om dit te stimuleren, te belonen en zichtbaar te maken reikt de Nederlandse Vereniging voor Heelkunde (NVvH) vanaf 2023 tweejaarlijks de Innovatieprijs Heelkunde uit. De Innovatieprijs ter waarde van 2.000 euro wordt uitgereikt tijdens de Najaarsdag.