NVvH voor leden

Verkrijg hier toegang tot exclusieve NVvH ledencontent.

02 augustus 2021

​​​​​​​Vliegwiel: digitale transformatie in de zorg

​​​​​​​Vliegwiel: digitale transformatie in de zorg

 

 

Patiëntenfederatie Nederland (PFN) vraagt aandacht voor telebegeleiding en kan ondersteunen tijdens de implementatie. Onderstaand aanbod brengen wij graag bij u onder de aandacht.

Vliegwiel

Het Vliegwiel voor digitale transformatie in de zorg is een initiatief van de Patiëntenfederatie Nederland en wil dat meer mensen de voordelen van telebegeleiding kunnen ervaren. Telebegeleiding is de overkoepelende term voor telemonitoring en tele-educatie. Bent u bijvoorbeeld bekend met de Virtual Fracture App? Ook dat is telebegeleiding! De inzet van telebegeleiding versterkt de eigen regie van patiënten, verhoogt de kwaliteit van leven en voorkomt onnodige bezoeken en opnames in het ziekenhuis.

‘Operatie Co-creatie’

Dit doen we niet alleen. Het Vliegwiel werkt met een klein programmateam en grote coalitie van zorgverleners, patiënten, leveranciers en zorgverzekeraars. Zij delen kennis, ontwikkelen praktische tools voor de implementatie en organisatie van telebegeleiding en steunen onze missie. De focus ligt op projectmatig samenwerken, snel schakelen in korte informele gesprekken en zo snel inspelen op behoeften. Zo werkt het Vliegwiel als katalysator die als klein radertje de grotere raderen in beweging zet. Met als doel dat steeds meer patiënten gebruik kunnen maken van slimme, effectieve vormen van zorg.

Wat kan de Patiëntenfederatie Nederland voor leden van de NVvH betekenen?

Om de opschaling te realiseren verzetten we heel wat werk en proberen we de raderen in beweging te krijgen. Zo willen we dat telebegeleiding bij alle ziektebeelden mogelijk wordt. Dit doen we onder andere door:

       Aanjagen en verbinden:

  • Ambassadeurschap van en voor zorgverleners
  • Informeren, enthousiasmeren en ondersteunen van patiënten (bijvoorbeeld met de campagne #thuiskanook of met de werkgroep patiëntondersteuning)
  • Netwerkbijeenkomsten, masterclasses (bijvoorbeeld contractinnovatie) en webinars (zoals opschalen telebegeleiding bij hartfalen en copd)
  • Belemmeringen wegnemen en hulpmiddelen bieden:
  • Procesinnovatie en transmurale samenwerking, zoals: Procesplaten en toolkit slim organiseren, zie hiervoor ook onze website
  • Financiering en contractinnovatie
  • Ondersteuning bij juridische uitdagingen bij telebegeleiding (in ontwikkeling in onze werkgroep)

Telebegeleiding bij heelkunde

Wilt u verder in gesprek over hoe we elkaar kunnen versterken bij het implementeren van telebegeleiding voor heelkunde? Heeft uw organisatie mooie voorbeelden van telebegeleiding om te delen? Of zijn er project- of werkgroepen die met dit thema, of thema's zoals innovatie of eHealth, bezig zijn? Mail dan naar t.doedens@patiëntenfederatie.nl. Wij maken graag een afspraak om te kijken wat we verder voor elkaar kunnen betekenen.