NVvH voor leden

Verkrijg hier toegang tot exclusieve NVvH ledencontent.

10 december 2020

Terugblik eerste online Najaarsdag: In ontwikkeling - In Balans & Innovatie

Terugblik eerste online Najaarsdag: In ontwikkeling - In Balans & Innovatie

De congrescommissie organiseerde op 27 november de Najaarsdag 2020: In Ontwikkeling – In Balans & Innovatie. Zo’n 550 deelnemers registreerden zich voor deze eerste online editie van de Najaarsdag van de NVvH.

Opening online Najaarsdag 2020 door Marijn Houwert - Voorzitter Congrescommissie NVvH

Kunstmatige intelligentie
Caspar Chorus – professor choice behavior modeling aan de TU Delft – sprak over AI-technologie bij medische besluitvorming: trends, problemen en oplossingen.

De sessie werd afgesloten door Geert Kazemier - oncologisch chirurg in het UMC Amsterdam - waar hij dieper in ging op hoe AI wordt toegepast op medische beeldvorming om de Tumor Response Evaluatie te verbeteren van patiënten met colorectale levermetastasen.

Panelgesprek: In Balans
In hoeverre zijn de chirurgen in balans? In hoeverre is de vereniging In Balans? Tijdens het gesprek ging het panel bestaande uit Inne Borel Rinkes, Anne den Hartog, Jennifer Schreinemakers en Johan Lange jr. met elkaar in discussie over onder andere de man-vrouw balans binnen de vereniging. Ook vanuit thuis en het ziekenhuis werd mee gediscussieerd en werden vragen ingestuurd.

Best abstracts 2020
Tijdens de best abstract sessies presenteerden Thijs Geerdink, Marijn van den Houten en Max Knaapen hun onderzoek. De Best Abstract award werd uitgereikt aan Thijs Geerdink voor zijn abstract ‘Direct ontslag vanaf de SEH: een nieuw concept in Nederland’.

Innovatie
Joep de Groot – voorzitter Raad van Bestuur CZ – opende met een key-note over de uitdagingen om de zorg toegankelijk en betaalbaar te houden, de technische en sociale innovaties en de noodzaak voor transformatie. Vervolgens sprak Maurice van den Bosch (Interventieradioloog en voorzitter Raad van Bestuur van het OLVG) over het ziekenhuis van de toekomst met een digitale voordeur met chirurgische hubs. 

Panelgesprek: Chirurgische Arbeidsmarkt
Verschillende signalen hebben de vereniging bereikt dat jonge klare chirurgen moeilijk een vaste baan in Nederland kunnen vinden na het afronden van hun opleiding. Is er daadwerkelijk een probleem op de chirurgische arbeidsmarkt? En wat zijn de mogelijke oplossingen op korte termijn. Het panel – bestaande uit: Bas Verhoeven, Anne-Claire Bosmans, Djamila Boerma, Eric van der Stok en Jan Willem Lardenoije – ging met elkaar in discussie.

In gesprek met de industrie
Ook tijdens de digitale versie van de Najaarsdag was er de mogelijkheid om met de partners van de NVvH in gesprek te gaan. Dit werd mogelijk gemaakt door rond de tafel gesprekken waarin met kleinere groepen chirurgen gediscussieerd werd over uiteenlopende onderwerpen en tijdens de korte één op één speeddates.

De NVvH bedankt de congrescommissie, abstract reviewers, sprekers, voorzitters en de industrie voor hun bijdrage aan de Najaarsdag 2020! 

Met dank aan Gijs van Acker voor de foto's.