NVvH voor leden

Verkrijg hier toegang tot exclusieve NVvH ledencontent.

19 oktober 2020

Oproep tot deelname: Onderzoek naar de impact van de COVID-19 pandemie op de chirurgische zorg – de COVIDSurg II Snapshotstudie

Sinds een aantal weken is er wederom een toename van het aantal coronabesmettingen in Nederland. Waar eerder in deze tweede golf vooral jongeren positief getest werden, lijken nu ook ouderen weer vaker getroffen door het virus. De ziekenhuis- en IC opnames lopen op en er is weer begonnen met het afschalen van reguliere (chirurgische) zorg.

In de media en samenleving is steeds meer aandacht voor de effecten van het afschalen van deze reguliere zorg, maar er is vooralsnog geen wetenschappelijke en feitelijke informatie over wat de gevolgen nou echt betekenen voor de Nederlandse patiënten.

Om antwoord te geven op deze vragen is in samenwerking met het DICA een landelijk onderzoek gestart waarbij een extra COVID-19 Snapshotmodule is toegevoegd aan de bestaande kwaliteitsregistratie (DCRA, DLCA, DHBA, DPCA, DUCA, DHFA, DSAA, DATO). Hiermee zal het mogelijk zijn om een vergelijking te maken met de historische cohorten, en zo een uitspraak te kunnen doen over de daadwerkelijke impact van COVID-19 op de electieve zorg.

Tot nu toe hebben 35 centra zich nu bij 65 verschillende DICA registraties aangemeld om deel te nemen aan de studie. Maar het doel is natuurlijk om geheel chirurgisch Nederland te betrekken bij dit onderzoek om wetenschappelijk onderbouwde uitspraken te kunnen doen over uitkomsten van nationaal afgeschaalde zorg en hierdoor dus beter voorbereid te kunnen zijn op de komende tijd waarin we nog in de ban zullen zijn van het Coronavirus.

Mocht u geïnteresseerd zijn om deel te nemen als collaborator van de studie of vragen hebben neem dan contact op met COVIDsurg@dica.nl