NVvH voor leden

Verkrijg hier toegang tot exclusieve NVvH ledencontent.

15 september 2020

Internationaal onderzoek naar effecten van de COVID-19 pandemie op chirurgische patiƫnten

Geachte collega’s,

Vanuit Birmingham wordt internationaal de effecten van de COVID-19 pandemie op chirurgische patiënten onderzocht. In een eerdere fase is er door meerdere centra in Nederland data aangeleverd voor dit onderzoek. Vanuit de internationale chirurgische gemeenschap is er nu vraag naar de uitkomsten van chirurgisch ingrijpen op zowel COVID-positieve als COVID-negatieve patiënten. Derhalve is recent het concept “Surgweek” geïnitieerd, waarbij in alle chirurgische patiënten onder andere de mortaliteit en de optimale timing van chirurgisch ingrijpen wordt bepaald (https://globalsurg.org/surgweek/).

Hiervoor is er de mogelijkheid om als centrum gedurende 1 week in oktober data van alle chirurgische patiënten te registreren, zowel COVID-19 positief als negatief (ook als je niet eerder hebt deelgenomen aan de dataverzameling). De patiënten data kan direct postoperatief worden ingevoerd en 30 dagen postoperatief dient nogmaals registratie van alle patiënten plaats te vinden met betrekking tot complicaties en mortaliteit. De registratie hiervan gebeurd via REDCap waarvoor wij een account zullen aanbieden voor de deelnemende centra. Wij zorgen voor de extractie van alle data vanuit Nederland naar SurgWeek.

We horen graag of jullie als centrum interesse hebben in deelname aan deze studie. Deelnemers aan de studie worden geregistreerd en zullen worden toegevoegd aan alle publicaties die voortkomen uit de data.

Indien jullie interesse, kunnen jullie je aanmelden bij covidsurg@umcg.nl. We zullen dan de vervolgstappen m.b.t. goedkeuring van datatransfer en het opstellen van het REDCap account met jullie bespreken.  

Wij zullen vanuit het UMCG contact houden met Birmingham en fungeren als aanspreekpunt voor de Nederlandse centra. Mochten jullie nog vragen en/of opmerkingen hebben horen we het graag!

Met vriendelijke groet,
Namens Pieter Steinkamp, Willemijn van der Plas, Pascal Jonker, Milou Noltes, , Jean Paul de Vries

Schelto Kruijff