NVvH voor leden

Verkrijg hier toegang tot exclusieve NVvH ledencontent.

07 juni 2024

Groene tip: moet je echt vliegen voor dat congres? Wat is de moeite waard en wat kun je beter laten lopen?

Groene tip: moet je echt vliegen voor dat congres? Wat is de moeite waard en wat kun je beter laten lopen?

Onze reizen naar congressen hebben een aanzienlijke impact op het milieu. Binnen Europa biedt de trein een duurzaam alternatief dat we vaker zouden moeten overwegen. Neem bijvoorbeeld een reis van Utrecht naar Bordeaux. Met de trein ben je in 7-8 uur op je bestemming, terwijl een vlucht ongeveer 1,5 uur duurt (exclusief inchecken en transfers). Met de auto moet je rekenen op een reistijd van zo’n 10 uur.

Wat betreft CO2-uitstoot is de trein 5-8 keer minder belastend dan het vliegtuig. Om dezelfde uitstoot als de trein te bereiken, zou je met de auto moeten carpoolen met 4-5 personen. Hoe kun je dan toch duurzamere keuzes maken? Hier een paar praktische tips. Boek je reis via de juiste websites, zoals NMBS Internationaal, Deutsche Bahn of Chronotrains, om snel en gemakkelijk de beste treinverbindingen binnen Europa te vinden. Plan je reis ook vooruit; door tijdig te plannen, kun je profiteren van goedkopere tarieven en betere verbindingen.

Het belangrijkste is dat we bewuster nadenken over onze reisopties en de impact ervan op het milieu. Als je na zorgvuldige overweging toch besluit te vliegen, wees dan transparant over je keuze en de bijbehorende voetafdruk. Volg het voorbeeld van Schelto Kruijff en disclose je footprint! Zo kunnen we samen bewustere keuzes maken over duurzame reisopties!

Myrthe Eussen, Nicole Bouvy, Martine Moossdorff