NVvH voor leden

Verkrijg hier toegang tot exclusieve NVvH ledencontent.

07 april 2022

ZonMw subsidie voor onderzoek naar de impact van Covid-19 op de (chirurgische) patiƫnt

Alhoewel het aantal covid besmettingen blijft dalen en de coronamaatregelen nagenoeg verdwenen zijn, kunnen we nog veel leren van de (chirurgische) zorg die tijdens de coronapandemie georganiseerd is. Om deze reden heeft ZonMw enkele maanden geleden een subsidie-oproep uitgeschreven om onderzoek te doen naar de gevolgen van de coronapandemie op de COVID-19 en non-COVID-19 patiënt die gedurende deze periode een operatie of interventie nodig heeft gehad. En daarmee invulling te geven aan een door de NVvH ingebracht thema op de eerste landelijke Covid-19 kennisagenda.

Voor het onderzoek naar welke impact de coronacrisis heeft gehad op de uitkomsten van de zorg maar ook hoe patiënten en zorgverleners deze zorg ervaren hebben heeft ZonMW een subsidie van 800.000 euro toegekend. Schelto Kruijff, David Heineman, Michel Wouters en Willemijn van der Plas zijn betrokken bij het onderzoek. 

In dit project wordt het volgende in kaart gebracht:

  • De gevolgen voor patiënten die geopereerd zijn of een interventie hebben ondergaan terwijl zij besmet waren met het coronavirus.
  • In welke mate de behandeling van non-COVID patiënten gedurende de coronacrisis is veranderd of uitgesteld, hoe deze beslissing werd gemaakt en hoe patiënten deze periode hebben ervaren.
  • Hoe zorgverleners terugkijken op de geleverde zorg en hoe dit in de toekomst mogelijk beter kan.

De kennis die met het uitvoeren van deze onderzoeken wordt vergaard, kan in de toekomst gebruikt worden tijdens eventuele toekomstige pandemieën of zorg schaarste, bijvoorbeeld door de toenemende vergrijzing.

Het project wordt uitgevoerd samen met de verschillende DICA registraties, de NHR, de LROI, de NICE de APPIC studie en de NTS. Ook worden een drietal vactures voor PhD`s uitgeschreven alsmede een vacature voor een projectmanager.

Meer informatie over deze samenwerkingen volgt.