NVvH voor leden

Verkrijg hier toegang tot exclusieve NVvH ledencontent.

07 juni 2024

Laurents Stassen en Marc Besselink ontvangen Legpenning

Tijdens de Algemene Ledenvergadering van de Nederlandse Vereniging voor Heelkunde zijn twee legpenningen uitgereikt als blijk van erkenning voor bijzondere verdiensten binnen de Nederlandse chirurgie. Deze onderscheidingen worden uitgereikt aan leden die een significante bijdrage hebben geleverd aan de ontwikkeling en vooruitgang van de heelkunde, zowel nationaal als internationaal. De eerste legpenning werd uitgereikt aan Marc Besselink, als erkenning voor zijn uitzonderlijke wetenschappelijke impact. Daarnaast ontving Laurents Stassen de Zilveren Legpenning voor zijn verdienstelijke bijdrage aan de vereniging.

Laurents Stassen: Zilveren Legpenning voor bestuurlijke inspanningen en verenigingsinitiatieven 
Laurents Stassen, geboren in 1965, heeft een lange en indrukwekkende loopbaan in de chirurgie. Na zijn cum laude afstuderen aan de Erasmus Universiteit in 1985, volgde hij opleidingen in Tilburg en Maastricht, en werkte hij als fellow in het Dijkzigt ziekenhuis in Rotterdam. Hij was 15 jaar staflid in het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft, waar hij betrokken was bij de oprichting van een chirurgisch oncologisch netwerk en onderzoek deed naar minimaal invasieve chirurgie samen met de TU Delft. Stassen heeft talrijke bestuurlijke rollen vervuld, waaronder het voorzitterschap van het Concilium en de NVGIC, en was actief in commissies en werkgroepen. Als hoogleraar gastro-intestinale chirurgie en opleider in Maastricht heeft hij veel bijgedragen aan de opleiding van jonge chirurgen. Bekend om zijn vasthoudendheid, transparantie en kennis, heeft hij zich altijd ingezet voor de verbetering van de Nederlandse chirurgie. Voor zijn bijzondere verdiensten is hij geëerd met de Zilveren Legpenning van de Nederlandse Vereniging voor Heelkunde.

Marc Besselink: Gouden Legpenning voor wetenschappelijke verdiensten
Marc Besselink, geboren in 1976, is op 48-jarige leeftijd een toonaangevend figuur in de Nederlandse en internationale chirurgie. Zijn wetenschappelijke carrière begon in 2003 met de PROPATRIA-studie naar acute pancreatitis, waaruit zijn proefschrift ‘Prevention and Intervention Strategies in Acute Pancreatitis’ voortkwam. Ondanks de controverse rond de studie heeft hij een indrukwekkende carrière opgebouwd, met een cum laude promotie in 2008, een masteropleiding in Evidence-Based Health Care aan Oxford, en een fellowship in minimaal invasieve HPB-chirurgie in Engeland. Sinds 2012 is hij verbonden aan het Amsterdam UMC, waar hij zich heeft gespecialiseerd in zowel acute als oncologische pancreaschirurgie. Besselink is initiatiefnemer van het Deltaplan Alvleesklierkanker en heeft in 2018 de oratie "Synergie in de Chirurgie" gehouden als hoogleraar, waarin hij zijn visie op samenwerking benadrukte. Bekend om zijn wetenschappelijke productiviteit, heeft hij meer dan 900 publicaties op zijn naam staan en leidt hij talloze promovendi op. Zijn bijdragen aan de chirurgie zijn internationaal erkend, en hij heeft het bid gewonnen om in 2030 het IHPBA-wereldcongres naar Nederland te halen. Voor zijn uitzonderlijke wetenschappelijke prestaties heeft de Nederlandse Vereniging voor Heelkunde hem geëerd met de Gouden Legpenning.