NVvH voor leden

Verkrijg hier toegang tot exclusieve NVvH ledencontent.

30 augustus 2023

Gebruik van wegwerpborstel obsoleet in preoperatieve handdesinfectie

Gebruik van wegwerpborstel obsoleet in preoperatieve handdesinfectie

Ongeveer 10 – 13 % van de totale wereldwijde CO2 uitstoot wordt veroorzaakt door de productie en verbranding van plastic afval. Als we de opwarming van de aarde onder de 1,5 graad willen houden zullen we dus ook drastisch minder plastic moeten gebruiken.

Voor velen van ons begint een dag op de operatiekamer met de rituele wassing waarbij ook het wegwerpborsteltje niet mag ontbreken. Of dit borsteltje daadwerkelijk een toegevoegde waarde heeft weet niemand, maar het grondig schrobben voelt in ieder geval goed. In een groot academisch centrum worden op jaarbasis zeker 35.000 van deze borsteltjes verbruikt.

Recente onderzoeken laten echter duidelijk zien dat er geen toevoegde waarde is van het gebruik van deze borstels. Diverse klinische studies naar het preoperatief wassen van de handen laten zien dat het wassen met de borstel zorgt voor een hogere bacteriële load op de handen dan wanneer de handen alleen met zeep gewassen worden. De rationale is dat met het schrobben met de borstel bacteriën kunnen worden los gewreven die anders op hun plek gebleven zouden zijn. Er zijn weliswaar geen studies gedaan of dit ook leidt tot meer wondinfecties maar het wassen met de borstel is in ieder geval niet beter dan het wassen met louter zeep. In het kader van plastic- én kostenbesparing is het gebruik van de wegwerpborstel daarom dan ook obsoleet. Het Amsterdam UMC is om deze redenen dan ook helemaal gestopt met het gebruik van de borsteltjes, wellicht ook wat voor in uw centrum.

Dr. S.S. Gisbertz en dr. S.A. Dingemans, Amsterdam UMC

Referenties:

 1. Brushes and picks used on nails during the surgical scrub to reduce bacteria: a randomised trial. Tanner J, Khan D, Walsh S, Chernova J, Lamont S, Laurent T. J Hosp Infect.
  2009 Mar;71(3):234-8.
   
 2. Impact of methods and duration of surgical hand scrub on bacterial count: A randomized controlled trial. Parlak E, Iyigun E, Albay A, Bedir O. Am J Infect Control. 2021
  nov;49(11):1376-1383.
   
 3. Surgical hand antisepsis to reduce surgical site infection. Tanner J, Dumville JC, Norman G, Fortnam M. Cochrane Database Syst Rev. 2016 Jan 22;2016(1):CD004288