Nederlands Kennisplatform Antistolling gelanceerd: In gesprek met vaatchirurg Michiel Warlé
Op 1 juli is het Nederlands Kennisplatform Antistolling gelanceerd. Het kennisplatform bevat informatie over lokale ziekenhuisexperts, kennis, instrumenten en initiatieven op het gebied van antistolling. Het kennisplatform is zowel voor patiënten als voor professionals. Wij gingen in gesprek met Michiel Warlé, vaatchirurg in het Radboudumc en namens de NVvH betrokken bij de totstandkoming van het platform.
Vandaag wordt het antistollingsplatform gelanceerd. Waarom is dit platform noodzakelijk?
“Antistollingszorg is veelal discipline overstijgend en vaak complex. Er is een veelheid aan richtlijnen zowel nationaal als internationaal. Ook vrijwel ieder ziekenhuis heeft eigen protocollen met betrekking tot antistolling. Met dit kennisplatform willen we uitwisseling van kennis op alle terreinen van antistollingszorg bevorderen: ‘Elke patiënt, arts, tandarts of verpleegkundige weet de weg te vinden naar goede expertise over antistolling’.“
Hoe is het Nederlands Kennisplatform Antistolling tot stand gekomen? En wat was jouw rol hierin?
“Het platform is het resultaat van de samenwerking tussen verschillende partijen. De Trombosestichting, de Federatie van Nederlandse Trombosediensten, de cardiologen, internisten, huisartsen en chirurgen zijn betrokken bij het project, wat is gefinancierd vanuit de Stichting Kwaliteitsgelden Medisch Specialisten (SKMS) van de Federatie Medisch Specialisten. Ikzelf ben betrokken bij het ontwikkelen en onderhouden van stollingsdocumenten voor de regio Nijmegen, vanuit het Nijmeegs Expertise Centrum voor Complexe Farmacotherapie (NECF.nl). In deze documenten zijn transmurale afspraken vastgelegd omtrent antistolling met betrokkenheid van vertegenwoordigers vanuit zowel de eerste als tweede lijn. Gezien de complexiteit van antistollingszorg is het van belang om met experts voor zoveel mogelijk groepen patiënten na te gaan wat de beste behandelstrategie is en deze kennis zo toegankelijk mogelijk te maken.”
Wat kunnen chirurgen op het platform vinden, en welke rol heeft het platform in de chirurgische praktijk?
“Het is een breed platform waar experts op gebied van antistolling, inclusief hun bereikbaarheid in de ziekenhuizen te vinden zijn. Daarnaast zijn de regionale samenwerkingsverbanden, expertisecentra en trombosediensten in kaart gebracht en kun je er lokale diagnostiek en behandelprotocollen, richtlijnen en E-learnings vinden. Voor chirurgen zijn vooral richtlijnen rondom perioperatieve antistolling relevant. Op het kennisplatform kunnen de openbare protocollen van andere ziekenhuizen en regio’s makkelijk worden gevonden. Dit kan helpen om de eigen, lokale ziekenhuis protocollen aan te scherpen.“
Met de lancering van het platform hebben jullie een mooie mijlpaal bereikt. Wat zijn de vervolgstappen?
“Persoonlijk zou ik graag zien dat er een gedetailleerde landelijke richtlijn komt voor perioperatieve antistolling die alle lokale ziekenhuis protocollen kan vervangen. Ook zouden experts laagdrempelig toegankelijk moeten zijn voor consultatie omdat de afweging om wel of niet intensiever te ontstollen vaak complex is. In veel gevallen passen de beslisbomen in richtlijnen niet exact bij de individuele patiënt. De afweging van enerzijds het tromboserisico en anderzijds het bloedingsrisico zou dan snel en makkelijk voorgelegd moeten kunnen worden aan een expert of stollingsteam.“