In gesprek met Matthijs Botman over een Grenzeloze Toekomst
‘We staan voor de keuze tussen internationaal samenwerken of ten onder gaan’ (UN secr. gen. António Guterres, COP27 November 2022)
Internationale samenwerking is nodig omdat 5 miljard mensen wereldwijd geen toegang hebben tot essentiële chirurgische zorg. In Nederland zijn ondertussen jonge, klare chirurgen die geen baan kunnen vinden en hebben we een overschot en spullen die we na één keer gebruiken veelal weggooien. Iets wat Matthijs Botman – gastspreker tijdens de sessie Grenzeloze Toekomst – aan het hart gaat. We spraken hem voorafgaand aan de Najaarsdag 2022: 120 jaar Verbinden en Verbonden.
Passie voor wereldwijde chirurgische zorg
“Ik ben plastisch chirurg aan het Amsterdam UMC en lid van de Netherlands Society for International Surgery en medeoprichter van Global Surgery Amsterdam.” Hij vervolgt: “Na mijn opleiding tot tropenarts werkte ik in de Republiek Congo en in Tanzania, waar ik de consequenties van het gebrek aan goede chirurgische zorg in de praktijk meemaakte.” Terug in Nederland probeerde Botman zijn steentje bij te dragen om essentiële chirurgische zorg wereldwijd te verbeteren. Zo was hij initiatiefnemer van de ‘Amsterdam Declaration for Essential Surgical Care’ in 2015.
Tijd voor een gelijkwaardige en duurzame strategie
Matthijs is gepromoveerd op ‘Beyond short-term Surgical Missions’, een proefschrift waarin het traditionele 'medische missie-model' ter discussie wordt gesteld. Matthijs: “Het is hoog tijd voor een meer gelijkwaardige en duurzame strategie gericht op multidisciplinaire kennisuitwisseling. Dit soort meer structurele samenwerkingsprojecten kosten tijd, geld en energie om op te zetten maar leveren in mijn ervaring veel op voor beide partijen.” In Tanzania droeg hij de afgelopen jaren zijn kennis over de behandeling van brandwond contracturen over. Ook nam hij kennis mee terug naar Nederland: “Ik heb zelf veel geleerd van het belang van een teambenadering bij chirurgische trainingen, inclusief de schoonmakers en sterilisatiemedewerkers.“
Multidisciplinair samenwerken
Samen met kinder- en brandwond chirurg Annebeth de Vries komt Matthijs net terug uit Bangladesh. Hij vertelt: “We zagen hier veel ernstige brandwonden bij kinderen die artsen in Nederland eigenlijk bijna nooit meer zien. Gezamenlijk ontstond het plan om in de samenwerking met een multidisciplinair team op preventie te focussen, een onderwerp dat internationaal sterk onderbelicht is.” Ook zag hij daar hoe drijvende ziekenhuizen medische zorg en kennis in Bangladesh op een zeer efficiënte manier bereikbaar gemaakt kunnen worden voor de bevolking. Hij eindigt: “Hier zal ik tijdens de sessie Grenzeloze Toekomst over spreken.”
Najaarsdag 2022: 120 jaar Verbinden en Verbonden
Kom naar de sessie Grenzeloze Toekomst tijdens de Najaarsdag 2022: 120 jaar Verbinden en Verbonden en vier het lustrum met ons mee. Aanmelden kan nog tot en met 16 november via het registratieformulier.