NVvH voor leden

Verkrijg hier toegang tot exclusieve NVvH ledencontent.

03 november 2022

Weggooien kan niet want afval bestaat niet

Weggooien kan niet want afval bestaat niet

De totale zorg draagt naar schatting voor 5 tot 8% bij aan de totale CO2-uitstoot in Nederland. Dit wordt veroorzaakt door het veelvuldig gebruik van medische wegwerpproducten, die na gebruik verbrand worden. Een van de belangrijkste redenen waarom er wegwerpproducten bestaan is dat deze producten na gebruik niet (goed) schoon te maken zijn. We spreken met Tim Horeman, Assistant Professor Sustainable Surgery & Translational Technology aan de Technische Universiteit Delft. Tevens is hij gastspreker tijdens de Najaarsdag 2022: 120 jaar verbinden en verbonden.

Zoeken naar oplossingen
Binnen de nieuwe multidisciplinaire onderzoekslijn Sustainable Surgery & Translational Technology (SS&TT) van Tim Horeman wordt aan de TU Delft door onderzoekers met technische, medische en bedrijfsachtergrond samengewerkt om technieken te ontwikkelen. Tim: “We werken enerzijds aan technieken waarmee afval wordt voorkomen en anderzijds zoeken we naar een oplossing  voor bestaande afvalstromen.” Hij vervolgt: “Dit is relevant gezien het toenemende aantal green teams en ziekenhuisinitiatieven die het probleem van afval uit de OK aan het grote publiek presenteren. Daarnaast is er een gebrek aan bedrijven en techneuten die zich inzetten om ook echt een oplossing te verzorgen waarbij de circulaire keten gesloten kan worden.”

Modulair produceren
Om afval te voorkomen zet de groep zich momenteel in om nieuwe overbrengingen en mechanismen te ontwikkelen waardoor complexe chirurgische producten zoals endoscopische (robot) instrumenten modulair geproduceerd kunnen worden, zodat deze schoon te maken zijn. Tim: “Daarnaast zorgt de modulaire opbouw ervoor dat als een onderdeel kapot gaat deze kan worden vervangen, zonder dat het hele instrument in de prullenbak beland. Dit is uiteraard duurzamer.”

Recyclen van materiaal
“Daarnaast houdt onze groep zich bezig het ontwikkelen van nieuwe processen om bestaande wegwerpinstrumenten uit de OK zo hoogwaardig mogelijk te verwerken naar nieuwe grondstoffen. Deze worden vervolgens weer gebruikt voor nieuwe producten.” aldus Tim. De onderzoekslijn vormde de basis voor nieuwe startups zoals: SuperSeton, Provici, MedTech, GreenCycl en Medishield. Die gezamenlijk meer dan 10 nieuwe duurzame producten hebben gelanceerd in Europa en de USA. Waarbij Greencycl op nationaal niveau nu meer dan 6 stromen aan afval ophaalt en verwerkt naar hoogwaardige kunststoffen en metalen.

Meer Tim Horeman?
Kom naar de sessie Duurzaam Innoveren tijdens de Najaarsdag 2022: 120 jaar verbinden en verbonden. Aanmelden kan via het registratieformulier.