NVvH voor leden

Verkrijg hier toegang tot exclusieve NVvH ledencontent.

02 november 2022

In balans: Gastro-intestinaal chirurg en hoogleraar Mark van Berge Henegouwen

Mark's oratie in 2018 over operaties van slokdarm en maag stond in het teken van rugby. Hoe verbeter je de gastrointestinale zorg? Door je multidisciplinaire team optimaal te laten functioneren, net als bij rugby, hield hij de toehoorders voor.

Gastro-intestinale zorg is complex en vaak risicovol. Daarin schuilt de uitdaging. Steeds houden hij en zijn team de zorgpaden tegen het licht: kan het beter, efficiënter? Een operatie duurt vaak acht, negen uur en vereist mentale en fysieke fitheid. Soms heeft chirurg Mark een buts, buil of blauw oog; rugby kun je nu eenmaal niet half doen. Net als opereren.

Vlammen in een sport die je ‘pas’ op je 17e gaat beoefenen? Dat is mogelijk, bewijst gastro-intestinaal chirurg en hoogleraar Mark van Berge Henegouwen. Sinds zijn studententijd rugbyt hij bij de Amsterdamse studenten rugbyvereniging Ascrum en speelde hij 15 jaar in de eredivisie. Het is de ultieme teamsport, vindt Mark, je hebt elkaar echt nodig om te kunnen scoren. Een faire sport ook; respectvol, op het veld en langs de lijn. Hij speelt nog steeds met de eredivisiejongens van toen in de zondagse competitie. Ouwejongens- krentenbrood. Vijftigers inmiddels, maar ze spelen op ervaring gerust nog twintigers van het veld.

Download het artikel als pdf
Lees meer artikelen uit het magazine