Verslag Invitational: Bruggen slaan voor innovatie
Op donderdag 31 maart vond de eerste Invitational vanuit de werkgroep Innovatie plaats. Het thema van de avond was bruggen slaan met de Technische Universiteiten. Het was een avond vol inspirerende voorbeelden en goede discussies. Er werd uitgebreid verslag gedaan van de avond. Hieronder kunt u per programmaonderdeel het uitgebreide verslag lezen.
Ruim baan voor in de Heelkunde
Wat betekent innovatie voor de heelkunde en wat moet die betekenen? Met deze vraag opende prof.dr. Jelle Ruurda, hoogleraar minimaal invasieve robot-geassisteerde chirurgie en voorzitter van de NVvH werkgroep innovatie, de Invitational Bruggen slaan voor innovatie. In zijn antwoord op de vraag liet hij geen misverstand bestaan over hoe hij zelf tegen de betekenis van innovatie aankijkt. “Mijn persoonlijke geloof is dat de vooruitgang in ons vak in technologie gaat zitten.”
Innovatie samen met TechMed Twente
Medisch Spectrum Twente en de Technische Universiteit Twente weten elkaar goed te vinden in samenwerking voor de ontwikkeling van medische technologie. Maar de samenwerking overstijgt de regio nu de vier technische universiteiten in ons land de krachten hebben gebundeld. Prof.dr Bob Geelkerken, vaatchirurg Medisch Spectrum Twente, noemde de komst van het Technisch Medisch Centrum TechMed van de Universiteit Twente “de grootste innovatie op het gebied van technologie in de geneeskunde in Twente”. Prof.dr Nico Verdonschot - wetenschappelijk directeur landelijk consortium MedTech NL – nodigde de NVvH-leden uit tot interdisciplinaire samenwerking. “Het doel is de uitkomsten voor de patiënt te verbeteren en in het verlengde daarvan ook de kosteneffectiviteit in de zorg te verhogen”, zei hij.
Innovatie samen met TU Delft
Voor het Reinier de Graaf ziekenhuis speelt kruisbestuiving met ingenieurs een belangrijke rol in de ontwikkeling van medische technologie. Daarbij is het wel zaak direct ook rekening te houden met zaken als wetgeving en toetsing. Prof.dr Maarten van der Elst, chirurg in het Reinier de Graaf ziekenhuis in Delft, stond in zijn lezing stil bij het gegeven dat sprake is van een exponentiële toename van technologie in de zorg. “En dat gaat nog wel even zo door”, zei hij. Maar hij waarschuwde ook: “Technologische innovatie moet wel veilig en efficiënt zijn. In ons ziekenhuis is de eerste partij die hierin een rol speelt het innovatieplatform, waarin alle medische disciplines vertegenwoordigd zijn en dat de projectgroepen aanstuurt. In 2021 zagen we zeventien pitches voor projecten. We kijken dan: gaan we een pilot doen, gaan we er geld in steken, gaan we helpen met alle regelgeving?”.
Innovatie samen met TU/e
Het feit dat de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) zich meer is gaan richten op de gezondheidszorg, heeft ervoor gezorgd dat het een waardevolle samenwerkingspartner is geworden voor het Catharina Ziekenhuis. Ook Philips en andere ziekenhuizen spelen inmiddels een grote rol in die samenwerking. “Wetenschappelijk onderzoek is geen kerntaak voor het Catharina Ziekenhuis Eindhoven”, vertelde vaatchirurg prof.dr Marc van Sambeek, “we zijn immers geen academisch centrum, maar het wordt wel breed gedragen. We hebben vijftien hoogleraren, verbonden aan de universiteiten van Maastricht, Eindhoven, Gent en Tilburg.”. Doctoraalstudent biomedical engineering Joerik de Ruijter van TU/e kreeg vervolgens de gelegenheid om te vertellen over zijn onderzoek om plaques in de kransslagader in kaart te brengen voor het voorkomen van herseninfarcten.
Met dank aan:
- Teksten: Frank van Wijck
- Foto's: Hans Tak