NVvH voor leden

Verkrijg hier toegang tot exclusieve NVvH ledencontent.

16 juni 2020

Aangepaste leidraad pre-operatieve screening beschikbaar

Aangepaste leidraad pre-operatieve screening beschikbaar

De inmiddels enige tijd stabiele, lage aantal ziekenhuisopnames voor COVID-19 stemt hoopvol. De lage prevalentie COVID-19 zorgt ook dat de opbrengst van pre-operatieve screening middels PCR van asymptomatische patiënten die chirurgie onder algehele anesthesie ondergaan sterk is afgenomen. Daarom stelt de commissie ‘pre-operatieve screening’ voor om de screening naar COVID-19 voor nu te stoppen.
We zien in andere landen dat de dreiging van een tweede golf van besmettingen zeer reëel is. Daarom stelt de commissie voor de aanbeveling om te screenen middels PCR te her-activeren indien het gemiddeld aantal ziekenhuisopnamen voor COVID-19 gedurende drie achtereenvolgende dagen 40 of meer wordt. Deze afkapwaarde ligt gelijk aan de waarde die het RIVM hanteert om maatregelen om verspreiding van SARS-CoV-2 tegen te gaan, aan te scherpen.

Leidraad Pre-operatieve diagnostiek naar SARS-CoV-2 infectie bij asymptomatische patiënten ingepland voor chirurgie onder algehele anesthesie kunt u hier vinden (klik hier).