NVvH voor leden

Verkrijg hier toegang tot exclusieve NVvH ledencontent.

08 april 2020

Landelijk meldpunt van alle chirurgische COVID-19 patiƫnten

We doen een oproep aan alle chirurgische centra in Nederland om COVID-19 positieve patiënten die een operatie hebben ondergaan te melden aan een van de studiecoördinatoren (Willemijn van der Plas, Pieter Steinkamp, Pascal Jonker, Schelto Kruijff, Jean-Paul de Vries) via telefoon (0625649202) of email (covidsurg@umcg.nl).

Na aanmelding wordt een centrum-specifiek account aangemaakt zodat u (of een collega AIOS, ANIOS of student) uw geanonimiseerde en geïdentificeerde patiëntgegevens kunt invoeren in een prospectieve database. Met deze data proberen we een objectief, regionaal en landelijk beeld te krijgen van het effect van de COVID-19 pandemie op de kwaliteit van de chirurgische zorg in Nederland. Primaire uitkomstmaten van deze studie zijn de morbiditeit en mortaliteit van een perioperatieve COVID-19 infectie bij patiënten die een (spoed)chirurgische ingreep hebben ondergaan. Wij zullen regelmatig updates geven over de patiënten die verzameld zijn. Daarnaast wordt u bij het toevoegen van een patiënt als auteur toegevoegd aan de COVIDSURG Nederland Studiegroep die wordt genoemd nationale wetenschappelijke publicatie die voortkomt uit dit initiatief. Het voornemen is om de data van patiënten met complete follow-up op regelmatige basis te delen met het internationale COVIDSURG collectief. Als u hiervoor toestemming geeft wordt u tevens mede auteur op wetenschappelijke publicaties die uit dit internationale collectief voortkomen zoals genoemd op de website van https://globalsurg.org/covidsurg/.

Heeft u een of meerdere patiënten geopereerd die perioperatief zijn gediagnosticeerd met COVID-19? Meld de casus snel aan!