NVvH voor leden

Verkrijg hier toegang tot exclusieve NVvH ledencontent.

23 oktober 2024

Richtlijn Beleid rondom spoedoperaties herzien

De richtlijn beleid rondom spoedoperaties is herzien en opgeleverd. Deze richtlijn beschrijft onder andere logistieke aspecten rondom spoedoperaties in het ziekenhuis. Als een patiënt met spoed geopereerd moet worden, wordt er vaak tussen de diverse snijdende specialisten, de dienstdoende anesthesioloog en OK-planner besproken of er acute operatiecapaciteit beschikbaar is en wie daar als eerste aanspraak op mag maken.

Het doel van deze richtlijn is het optimaliseren van het perioperatieve proces voor patiënten en behandelaars door een landelijk uniform classificatiesysteem vast te stellen voor het prioriteren van acute operaties en interventies waarbij een anesthesieteam, een medisch specialist en ondersteunend personeel aanwezig moeten zijn.

Het ontwikkelde classificatiesysteem bevat vier categorieën, waarbij elke categorie haar eigen logistieke en planmatige consequenties heeft waar ziekenhuizen rekening mee dienen te houden. Wetenschappelijke verenigingen zijn gevraagd aandoeningen binnen hun ‘eigen’ vakgebied in vier categorieën in te delen. Dit resulteerde in verschillende spoedlijsten bestaande uit aandoeningen verdeeld over vier groepen. 

De herziening is uitgevoerd een multidisciplinaire richtlijnwerkgroep onder leiding van dr. Pieter Lubbert. Voor de volledige richtlijn en spoedlijsten, klik hier.