NVvH voor leden

Verkrijg hier toegang tot exclusieve NVvH ledencontent.

11 september 2024

Nieuwe keuzekaart in beeld Bloedvat-toegangen voor dialyse

Om het Samen beslissen met patiënten met chronische nierschade die starten met hemodialyse te verbeteren, is een Keuzekaart in beeld ontwikkeld. De kaart Bloedvat-toegangen voor dialyse is gebaseerd op de richtlijn Vaattoegangen voor hemodialyse. Deze keuzekaart geeft een overzicht in woord en beeld van mogelijke opties voor vaattoegang bij deze groep patiënten en helpt bij het maken van een weloverwogen keuze.

Waarom een keuzekaart in beeld?
Volgens het Nivel heeft 1 op de 3 mensen in Nederland lage of beperkte gezondheidsvaardigheden. Uit onderzoek in Noord-Nederland bleek daarnaast dat zelfs 50% van de mensen met chronische nierschade in fase 5 beperkte gezondheidsvaardigheden heeft. Om het Samen beslissen met patiënten met chronische nierschade te verbeteren is deze Keuzekaart in beeld ontwikkeld.  

Een begrijpelijke keuzekaart in zowel woord als beeld geeft de patiënt meer begrip van de mogelijke behandelingen en van wat deze behandelingen betekenen voor zijn dagelijkse leven. De tekst en de afbeeldingen ondersteunen elkaar en vertellen dezelfde informatie. De keuzekaart is ontwikkeld volgens de methodiek Begrijpelijke medische informatie in woord en beeld en is hertaald naar een passend taalniveau door redacteuren van Thuisarts. Bij ontwikkeling van de afbeeldingen is rekening gehouden met kleurenblindheid.  Om ervoor te zorgen dat de kaart daadwerkelijk goed aansluit, is deze getest bij mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden of laaggeletterdheid.

Inhoud keuzekaart
Op basis van de meest voorkomende vragen bij patiënten, geeft de keuzekaart een overzicht van mogelijke opties voor vaattoegang: eigen bloedvaten, een kunststofbuis, een dialyse-lijn. Er staat onder andere de volgende informatie in:  

  • Wat is een vaattoegang?
  • Hoe verloopt de operatie van het plaatsen van een vaattoegang?
  • Hoe vaak lukt de operatie?
  • Wat zijn eventuele complicaties?
  • Hoe gaat het aansluiten op de machine voor de dialyse?
  • Wat merk je in je leven na de operatie?
  • Wanneer en voor wie is een bepaald type vaattoegang het meest geschikt?

Gebruik keuzekaart-in-beeld
De Keuzekaart in beeld is bedoeld om samen met de patiënt te bespreken. Hoe een zorgverlener het beste doet, staat beschreven in de bijbehorende werkbeschrijving.

Samenwerking  
De keuzekaart in beeld is ontwikkeld op initiatief van chirurgen (NVvH), internisten-nefrologen (NIV), radiologen (NVvR), verpleegkundigen en verzorgenden (V&VN), nierpatiënten (NVN), in samenwerking met Thuisarts. Het Kennisinstituut van de Federatie Medisch Specialisten heeft het traject begeleid. Financiering is afkomstig van de Stichting Kwaliteitsgelden Medisch Specialisten (SKMS).    

Bekijk de keuzekaart-in-beeld