NVvH voor leden

Verkrijg hier toegang tot exclusieve NVvH ledencontent.

27 november 2023

Innovatieprijs Heelkunde voor het eerst uitgereikt

Voor het eerst in de geschiedenis uitgereikt is de Innovatieprijs Heelkunde 2023. De prijs werd uitgereikt tijdens de Najaarsdag en is gewonnen door Janwillem Hinnen met zijn innovatie: LiveDrop Flow.

Korte omschrijving van de innovatie
LiveDrop Flow is een nieuwe techniek voor veilige gegevensuitwisseling tussen zowel zorgverleners onderling als tussen zorgverlener en patiënt. De techniek maakt gebruik van een speciaal ontwikkelde en gepatenteerde HDQR-code. De medische gegevens vanuit het elektronische patiënten dossier, foto’s of pdf worden direct gedownload en versleuteld in een HDQR-code.

Het grote verschil tussen een HDQR code en een QR code is, dat bij een HDQR code de gegevens overdracht volledig offline gaat. Een QR code kan maximaal 3Kb aan data ontvangen waardoor deze wordt gebruikt als verwijzer naar een online omgeving. De HDQR-code onderscheid zich door in offline modus veel meer data te bevatten dan de huidige QR code. Bij de eerste versie van de HDQR-code is data overdracht binnen een paar seconden mogelijk van zo’n 50kB waardoor er  veel meer data kan worden verstuurd.

Middels het scannen van een HDQR-code met een smartphone deel je via LiveDrop Flow offline grote bestanden met essentiële zorginformatie waarbij de patiënt de regie in handen heeft met wie hij informatie deelt. 

Lees meer over de Innovatieprijs Heelkunde