NVvH voor leden

Verkrijg hier toegang tot exclusieve NVvH ledencontent.

09 april 2020

Steunfonds COVID-19 voor zorgverleners opgezet

Steunfonds COVID-19 voor zorgverleners opgezet

50.000 euro bij overlijden en 30.000 euro in geval van arbeidsongeschiktheid door een IC-opname. Twee artsen van het UMC Utrecht hebben een steunfonds opgezet voor zorgverleners die intensief werken met covid-19-patiënten. Een van deze artsen was Marijn Houwert, traumachirurg in het UMCU en voorzitter van de NVvH Congrescommissie. In Nieuwsuur vertelt Marijn over het initiatief.

Stichting Zorg na Werk In Coronazorg
De nieuwe Stichting Zorg na Werk In Coronazorg (https://www.zwic.nl/ ) moet voorkomen dat verpleegkundigen en ambulancepersoneel zich zorgen moeten maken over de financiële gevolgen voor henzelf of nabestaanden als ze zélf arbeidsongeschikt worden of komen te overlijden. Het geld moet komen van overheid, organisaties, bedrijven en burgers.

Twee jaar ondersteuning
Het zorgpersoneel dat dag in dag uit corona-patiënten verpleegt, loopt zelf een risico om besmet te raken. Op basis van ziekte- en sterftecijfers van zorgmedewerkers in het buitenland, schatten zij dat in Nederland mogelijk 400 zorgmedewerkers op een IC terechtkomen. Zo'n honderd professionals zouden zelfs kunnen overlijden.

Hun doel is om het steunfonds zodanig te vullen dat zorgmedewerkers in ziekenhuizen en nabestaanden twee jaar lang financieel kunnen worden ondersteund. Het salaris van zorgpersoneel is ontoereikend om alle doorlopende kosten te betalen in geval van blijvende ziekte of sterfte. Omdat medisch-specialisten veel meer verdienen, is de buffer bij deze groep veel groter en is een extra vergoeding voor hen niet onmiddellijk nodig.

Eerste geld binnen
Stichting ZWIC hoopt dat overheid, organisaties, bedrijven en burgers bij zullen dragen aan het steunfonds. Inmiddels zijn de eerste bedragen binnen. Ook vakbond Nu '91 en CNV Zorg en Welzijn pleiten bij het kabinet voor het opzetten van een goede compensatieregeling voor (nabestaanden van) zorgpersoneel. De oproep heeft inmiddels gehoor gevonden bij PvdA-leider Lodewijk Asscher. Hij heeft er bij minister Hugo de Jonge op aangedrongen met een fonds te komen.

Zie ook: