NVvH voor leden

Verkrijg hier toegang tot exclusieve NVvH ledencontent.

16 maart 2020

COVID-19 opgenomen in Diagnosethesaurus

COVID-19 opgenomen in Diagnosethesaurus

Omdat binnen ziekenhuizen en bij RIVM behoefte is aan (actuele) informatie over Coronavirus infectie COVID-19 heeft overleg plaatsgevonden. Naar aanleiding hiervan is besloten om in een spoeduitlevering van de diagnosethesaurus een algemene voorkeursterm COVID-19 (met als synoniem SARS-CoV-2) op te nemen. Hiermee kan informatie lokaal eenvoudig(er) uit het EPD worden opgevraagd ten behoeve van aanlevering aan RIVM en mogelijk ook ten behoeve van interne informatiebehoeftes. Deze spoeduitlevering van de diagnosethesaurus wordt begin komende week verwacht.

De COVID-19 term wordt door DHD niet gekoppeld aan een DBC, maar wel aan een specifieke ICD10 code. Door deze toevoeging wordt het mogelijk om in een ziekenhuis snel een bevestigde COVID-19 besmetting te registreren en uit het EPD op te vragen.                                                                                                             

Hiernaast waren ten behoeve van interne geneeskunde, kindergeneeskunde al twee specifieke termen toegevoegd die wél afleiden naar een DBC (93408 - acute respiratoire aandoening door 2019 novel coronavirus', met ICD-10 code U07.1 en 93409 - verdenking op acute respiratoire aandoening door 2019 novel coronavirus', met ICD-10 code Z03.8). De bedoeling is dat in de spoeduitlevering ook longgeneeskunde DBC’s aan deze specifieke termen worden gekoppeld. Dit stemt DHD af met de contactpersoon van de betreffende wetenschappelijke vereniging. Mogelijk volgt vanuit DHD op een later moment een bredere uitvraag onder wetenschappelijke verenigingen voor koppeling van specifieke termen aan DBC-code.

Heeft u hierover vragen dan kunt u rechtstreeks contact opnemen met Claire Hoogerwerf, Manager team registratiestandaarden bij DHD, via hoogerwerf@dhd.nl of 06-24930591.