NVvH voor leden

Verkrijg hier toegang tot exclusieve NVvH ledencontent.

26 mei 2023

Emiel Rutgers en Joep Teijink ontvangen Gouden Legpenning

Tijdens de Algemene Ledenvergadering ontvingen Emiel Rutgers en Joep Teijink een Gouden Legpenning voor hun invloed op de ontwikkeling van de Nederlandse Heelkunde en in het bijzonder respectievelijk de oncologische chirurgie en de vaatchirurgie. 

Emiel Rutgers - Gouden Legpenning op voordracht van de NVCO

Emiel studeerde geneeskunde in Utrecht en werd opgeleid tot chirurg in het voormalige Sint Joseph Ziekenhuis te Eindhoven. In 1986 promoveerde hij op het onderwerp ‘de nacontrole bij vrouwen behandeld voor borstkanker’. Van 1987- 2021 werkte hij als oncologisch chirurg in het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis, waar hij in 2006 afdelingshoofd werd en in 2007 hoogleraar oncologische chirurgie (UVA) met als leerstoel de diagnostiek en behandeling van het mammacarcinoom.

Zijn gehele carrière heeft in het teken gestaan van het verbeteren van zowel de behandeling als de kwaliteit van leven van patiënten met borstkanker, waarbij hij een onuitwisbare stempel heeft achtergelaten. Zo introduceerde hij de mammapoli in Nederland, evenals de poli familiaire tumoren. Hij was mede oprichter van het NABON (Nationaal Borstkanker Overleg Nederland) en BOOG (Borstkanker Onderzoek Groep). Ook was hij jarenlang voorzitter van de EORTC Breast Group en maakte hij deel uit van de EORTC Board. Hij was betrokken bij de Programmacommissie Bevolkingsonderzoek Borstkanker, maakte deel uit van de wetenschappelijke adviesraad van het KWF en was jarenlang bestuurslid voor de NVCO. Tevens was hij initiator en jarenlang medeorganisator van het jaarlijkse mammacongres in Tiel en was hij het enige Nederlands panellid van internationale St Gallen consensus meetings.

Naast dit alles was zijn wetenschappelijke output immens met inmiddels bijna 700 publicaties en 25 promovendi. Hij initieerde hierbij een aantal echte landmark studies, zoals de MINDACT (betere selectie voor adjuvante chemotherapie) en AMAROS (vervangen van completerende okselklierdissctie door radiotherapie).

Mede door de inspanningen van Emiel is de kwaliteit van leven van vrouwen en mannen met borstkanker de afgelopen 37 jaar enorm verbeterd.

Joep Teijink - Gouden Legpenning op voordracht van de NVvV

Joep Teijink wordt geroemd als enthousiaste collega die borrelt van de ideeen. Als hij zijn tanden ergens inzet, is succes verzekerd. Zo blijkt uit de twee recente voorbeelden: het TOS centrum in Eindhoven en zijn actie tegen de tabaksindustrie.

Zijn werk voor het Claudicationet is grensverleggend en heeft in Eindhoven echt gestalte gekregen. Fysiotherapeuten werden omgeschoold tot life style coaches en gesuperviseerde looptherapie werd opgenomen in de richtlijn. Onderdeel van zijn inzet voor het Claudicationet was het opstellen van een kostenanalyse, met wellicht zijn meest indrukwekkende prestatie: verzekeraars gingen over tot het vergoeden van gesuperviseerde looptherapie. 

Naast zijn drukke chirurgische praktijk begeleid hij meerdere promovendi op het gebied van Claudicatio intermittens en TOS en heeft hij de leerstoel Integrated Care aan de Universiteit Maastricht gerealiseerd. 

Als gamechanger in de behandeling van claudicanten en zijn grote wetenschappelijke verdiensten wordt hij door de Nederlandse Vereniging voor Heelkunde - op voordracht van de Nederlandse Vereniging voor Vaatchirurgie - gehonoreert met een Gouden Legpenning.