NVvH voor leden

Verkrijg hier toegang tot exclusieve NVvH ledencontent.

05 maart 2020

Najaarsdag 2019 'ECHT Heelkunde' - duurzaamheid een succes

Najaarsdag 2019 'ECHT Heelkunde' - duurzaamheid een succes

De Najaarsdag 2019 stond in het teken van ECHT Heelkunde - Duurzaamheid. Ruim 600 deelnemers schreven zich in voor het congres in Ede.

Duurzaamheid
In het plenaire ochtendprogramma spraken Emma Bruns – aios heelkunde, onderzoeker en publicist, Taco Houwert – strategy consultant bij Gupta Strategsts, Ivar de Bruin – traumachirurg en Peter Blankestijn – nefroloog en mede auteur van de The Lancet Countdown report on Health and Climate Change, vanuit hun expertise over duurzaamheid. Hoe vervuilend is een ziekenhuis of operatiekamer nu eigenlijk? Hoe kun je als chirurg zelf een duurzame bijdrage leveren?

In de middag sprak Cathy van Beek – kwartiermaker duurzame zorg VWS - over de Green Deal. Guus van Montfort sprak over het financiële aspect van de zorg. Zijn boodschap was duidelijk: chirurgen doen het gewoon hartstikke goed en nemen hun verantwoordelijkheid.

Duurzaamheidspitches industrie
Tijdens de lunch werd de industrie uitgedaagd om in een korte pitch aan te geven wat zij aan duurzaamheid doen. J&J, Fengh en Medtronic gingen deze uitdaging aan. 

Tijdens de Chirurgendagen 2019 organiseerde Medtronic een Goede Doelenactie. Chirurgen konden hun Goede Doel insturen waarna er tijdens de Chirurgendagen gestemd kon worden op de geslecteerde doelen. Stichting Dutch Operation Hernia, Stichting Masanga Nederland en Gasless Laparoscopy in Rural Uganda vielen in de prijzen en ontvingen tijdens de Najaarsdag hun cheques.

Bestuurswissel
Tijdens de ALV van de NVvH nam Alexander de Mol van Otterloo afscheid als voorzitter van de vereniging. Hij droeg zijn voorzittersketting over aan Jaap Bonjer. Bernard Elsman is benoemd tot nieuwe vicevoorzitter van de NVvH.

Uitreiking Schoemakerprijzen
De prijs voor Beste Proefschrift werd gewonnen door Sandra van Brunschot met haar proefschrift ‘Severe Acute Pancreatitis’. Bo Noordman ontving de tweede prijs voor zijn proefschrift ‘Esophageal Cancer Neoadjuvant Chemoradiotherapy and surgery’.

De prijs voor Beste Publicatie ging naar Robert-Jan Coelen met het artikel ‘Endoscopic versus percutaneous biliary drainage in patients with resectable perihilar cholangiocarcinoma: a multicenter randomized controlled trial’. Ruth Kaufmann ontving de tweede prijs met het artikel ‘Mesh versus suture repair of umbilical hernia in adults: a randomized, double-blind, controlled, multicenter trial’.

Uitreiking Gildepenning
De Jonge Klaren ontvingen hun Gildepenning voor het succesvol afronden van de opleiding. Gefeliciteerd! 

De NVvH bedankt de congrescommissie, abstract reviewers, sprekers, voorzitters en de industrie voor hun bijdrage aan de Najaarsdag 2019! Ook dank aan alle deelnemers die de enquête invulden. Uw feedback wordt erg gewaardeerd!

Bekijk alle foto's