NVvH voor leden

Verkrijg hier toegang tot exclusieve NVvH ledencontent.

08 december 2022

Eenduidige registratie conciliumcodes Heelkunde

In de Nederlandse ziekenhuizen zijn momenteel twee lijsten met conciliumcodes voor Heelkunde in gebruik: versie 2006 en versie 2014. Reden voor de Nederlandse Vereniging voor Heelkunde (NVvH) om samen met DHD een vernieuwde, eenduidige lijst (versie 2023) op te stellen. Ook is DHD gevraagd om deze lijst op te nemen in de Verrichtingenthesaurus en het beheer ervan te verzorgen.

Conciliumcodes worden om verschillende redenen vastgelegd en gebruikt. Denk hierbij aan de portfoliovulling van artsen in opleiding tot specialist (aios), hercertificeringen en opleidingsvisitaties. Juiste, eenduidige registratie is noodzakelijk om tot goede beoordelingen te kunnen komen.

Minder registratielast door slimme registratie
Met de Verrichtingenthesaurus leggen ziekenhuizen verrichtingen eenmalig vast voor meervoudig gebruik. Dit principe gaat ook op voor de conciliumcodes van Heelkunde: doordat de codes zijn gekoppeld aan de bijbehorende verrichtingen in de Verrichtingenthesaurus, hoeven ze niet meer handmatig te worden vastgelegd. Deze automatische afleiding brengt de registratielast omlaag.

Voor ziekenhuizen die de Verrichtingenthesaurus nog niet gebruiken, zijn migratietabellen beschikbaar (zie ‘Beschikbaarheid versie 2023’).

Koppeling in opleidingsportfolio
Veel aiossen en chirurgen houden een opleidingsportfolio bij via VREST. VREST realiseert een koppeling tussen de in het portfolio geregistreerde verrichtingen en versie 2023 van de lijst met conciliumcodes. Op deze manier wordt ook het opleidingsportfolio eenduidig gevuld.

Beschikbaarheid versie 2023
Versie 2023 van de conciliumcodes komt beschikbaar tijdens de uitlevering van de Verrichtingenthesaurus (en Diagnosethesaurus) op 15 december 2022. De uitlevering bevat de volgende onderdelen:

  • Brontabel conciliumcodes versie 2023: de tabel met alle unieke conciliumcodes, inclusief een omschrijving.
  • 4 verschillende migratietabellen (in te zetten o.b.v. de registratiewijze in het ziekenhuis):
  1. Verrichtingenthesaurus conciliumcodes versie 2023
  2. CBV-codes conciliumcodes versie 2023
  3. ZA-codes conciliumcodes versie 2023
  4. Conciliumcodes versie 2006conciliumcodes versie 2023
  • Een handreiking en toelichting over de opbouw van de conciliumcodes: een document waarin het gebruik van de nieuwste versie conciliumcodes, maar ook de verschillende variabelen inclusief opbouw van de conciliumcodes versie 2006, 2014 en 2023 worden toegelicht.

Gemachtigde gebruikers van de Diagnose- en Verrichtingenthesaurus kunnen de bestanden vanaf 15 december downloaden via Mijn DHD. Betrokkenen in de ziekenhuizen worden tevens via de NVvH op de hoogte gebracht van de ontwikkelingen en benodigde acties. De documenten zijn hier te downloaden (enkel met inlog in te zien).

Beheer
De brontabel is vanaf nu in beheer van DHD. Samen met de NVvH zorgen we dat de tabel up-to-date blijft en, indien gewenst, doorontwikkelingen worden gerealiseerd.

Heeft u nog vragen?
Neem contact met ons op via 030 799 61 65 of info@dhd.nl.