NVvH voor leden

Verkrijg hier toegang tot exclusieve NVvH ledencontent.

06 oktober 2022

Beleidskaderdag 2022: informatie ophalen, richting geven en toetsen van beleid

Tijdens de Beleidskaderdag op 19 september j.l. werd met zo’n 50 leden gesproken over diverse actuele beleidsthema’s binnen de vereniging. Doel van de dag was het ophalen van informatie, richting geven aan het beleid en toetsen van de ingeslagen weg. Aan de hand van debatten werd in de ochtend een drietal onderwerpen verdedigd, bediscussieerd en vervolgens in stemming gebracht. In de middag stonden de thema’s innovatie, talentontwikkeling en de Hooglerarenraad op de agenda.

Differentiatie en superspecialisatie
In hoeverre is er behoefte aan gespecialiseerde en gedifferentieerde chirurgen? Of wordt de huidige generatie chirurgen te gespecialiseerd opgeleid en zijn we doorgeschoten in de superspecialisatie? En wat is de rol van de algemene chirurg? Geconcludeerd kan worden dat de differentiatie veel goede dingen heeft gebracht, maar dat we in de loop van de tijd de algemene chirurgie een beetje uit het oog verloren zijn.

Werk-privé balans
Te veel werken is niet goed voor de gezondheid en maakt het vak niet aantrekkelijk. Een goed team kan hiervoor de oplossing zijn. Patiënten stellen contact met hun eigen chirurg op prijs en daarom moet de chirurg aanwezig zijn. Geconcludeerd wordt dat werk en privé belangrijk zijn maar dat aanwezig zijn op de werkvloer ook belangrijk is. De overdracht is een belangrijk onderwerp in deze maar er gaat veel informatie tijdens de overdracht verloren. Hoe kan de overdracht anders ingericht worden zodat informatie niet verloren gaat?

Solliciteren voor de differentiatie
Moet een aios - net als voor de opleiding Heelkunde – ook solliciteren voor een differentiatieplek? Op deze manier kunnen we als vereniging sturen op maat, kwaliteit, persoonlijke omstandigheden en arbeidsmarkt. Uit de discussie blijkt dat solliciteren als belangrijk wordt gezien maar dat affiniteit en werkplezier ook erg belangrijk zijn. Belangrijk discussiepunt is nog de vraag wat er gedaan wordt met de aios die solliciteren en niet worden aangenomen. Wat gebeurt er met deze groep? Dit speelde mee in de conclusie waarom solliciteren voor de differentiatie niet als heel ideaal wordt gezien. Dit moet verder worden geëxploreerd.

Innovatie
Vier vragen stonden centraal in deze discussie. 1) Welke behoefte moet innovatie oplossen 2) aan welke randvoorwaarden moet innovatie voldoen 3) hoe coördineren we innovatie en 4) hoe ontmoeten we elkaar en weten we wat er mogelijk is op de TU en bij de industrie? Er is nagedacht over een toegangspoort voor als chirurgen innovatieve ideeën hebben, maar niet weten welke wegen te bewandelen om deze te realiseren. Inmiddels zijn er Invitationals georganiseerd en er staan filmpjes op de website van de NVvH om leden te inspireren en best practices te delen. Er wordt aandacht gevraagd voor communicatie.

Hooglerarenraad
In deze sessie is gesproken over nut en noodzaak van een ‘hooglerarenraad’. Eigenlijk vinden we deze benaming te exclusief, wetenschap moet breed worden gedragen binnen de vereniging en veel onderzoek vindt plaats in algemene ziekenhuizen. Er is reeds een NVvH-brede werkgroep zorgevaluatie, met als doel het bevorderen van evaluatieonderzoek van bestaande, breed ingeburgerde zorg. Denk hierbij aan het ontwikkelen van de NVvH-kennisagenda waarmee richting wordt gegeven aan wetenschappelijk chirurgisch onderzoek. Echter wetenschap is breder dan zorgevaluatieonderzoek en dient als zodanig ook te worden gepositioneerd. Voor de inrichting hiervan kan gedacht worden aan een overkoepelende Commissie Wetenschap met als voorlopige werktitel Resurg.NL. Bestaande en nieuwe gremia zoals de werkgroep zorgevaluatie en een hooglerarenraad, zouden hierin kunnen worden ingebed.  Uiteindelijk willen we wetenschap in brede zin stimuleren en positioneren.

Talentontwikkeling
Geconcludeerd wordt dat er momenteel te weinig ruimte is voor talentontwikkeling, zeker in de opleiding. Maar ook voor Jonge Klaren en chirurgen verder in hun carrière is talentontwikkeling belangrijk. In de discussie is gesproken over de toetsbaarheid en opleidingsaanbod.

Vervolg
Alle opgehaalde informatie wordt in de betrokken commissies besproken, verder uitgewerkt tot concrete actiepunten en meegenomen in het (toekomstige) beleid. Het Bestuur wil alle betrokken leden bedanken voor hun aanwezigheid en inbreng gedurende de inspirerende dag.