NVvH voor leden

Verkrijg hier toegang tot exclusieve NVvH ledencontent.

24 februari 2022

NVvH ontwikkelt samen met NZa en KPMG Leidraad voor zorgbundels

De afgelopen maanden heeft de Nederlandse Vereniging voor Heelkunde samen met de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en KPMG een leidraad gemaakt met behulp waarvan zorgbundels ontwikkeld kunnen worden. Een volgende stap is dat wij deze leidraad gaan gebruiken voor de implementatie van drie zorgbundels in de heelkunde. Het gaat daarbij om de aandoeningen darmkanker, etalagebenen en heupfracturen bij ouderen.

Het Algemeen Bestuur van de NVvH heeft het principe van passende zorg omarmd en staat open voor de ontwikkeling van een bekostigingssysteem dat dit stimuleert. ‘Wij zien ernaar uit de drie betreffende bundels samen met de andere wetenschappelijke verenigingen te ontwikkelen. Kwaliteit en uitkomsten van zorg moeten leidend zijn binnen de financiering. Wij verwachten multidisciplinair samenwerken en gebruik maken van elkaars faciliteiten en expertise, met name over de lijnen heen, zo te stimuleren.’

Financiering met behulp van zorgbundels is overigens niet nieuw. Een aantal zorgverzekeraars hanteren deze vorm al in hun contractering. Onder andere voor borstkankerzorg en knie/heup operaties. Inhoudelijk sluit deze beweging en dit gedachtegoed aan bij de ambities van de NVvH om de waarde van de chirurgie zichtbaar te maken. Door als NVvH een actieve bijdrage te leveren bouwen we kennis op over de ontwikkeling van zorgbundels. Dat is van belang indien deze vorm van bekostiging in de toekomst mogelijk breder wordt toegepast.

De Leidraad is in nauw overleg met de NVvV, NVCO, NVGIC en de NVT tot stand gekomen. De volgende personen zijn direct betrokken geweest: Hence Verhagen, Jan Willem Hinnen, George Akkersdijk, Arjen Witkamp, Peter van Duijvendijk en Mike Hogervorst.

Gerelateerd nieuws