Header image

Site tools

Contact

Bezoekadres
Mercatorlaan 1200 3528 BL, Utrecht
Domus Medica 6e etage, gebouwdeel A
   
Contact
030 282 33 27 E-mail ons
Meer contactinformatie...

Zoeken

Inloggen

DBC/DOT

DBC/DOT

foto dbcdot beroepsbelangen.jpgDiagnose-Behandel-Combinatie
Vanaf 2005 worden DBC’s geregistreerd en gedeclareerd. Een Diagnose-Behandel-Combinatie (DBC) is het totale traject van de diagnose die de zorgverlener stelt tot en met de (eventuele) behandeling die hieruit volgt. Alle activiteiten die tijdens deze periode in het ziekenhuis worden uitgevoerd leiden tot één declarabel product met een gemiddelde prijs (ziekenhuiskosten en honorarium). Iedere DBC wordt gevormd door een combinatie van een zorgtype, diagnose en behandeling.
 
DBC’s op weg naar Transparantie (DOT)

De afgelopen jaren is hard gewerkt aan de opvolger van het huidige DBC systeem. Dit nieuwe systeem, DOT, wordt vanaf 1 januari 2012 ingevoerd voor de medisch specialistische zorg in Nederland. Het is geen volledig nieuw systeem, maar een doorontwikkeling van de huidige DBC’s. Dit betekent dat diverse elementen van het DBC systeem blijven bestaan.

In het DOT systeem wordt aan de hand van de diagnose en de uitgevoerde zorgactiviteiten een zorgproduct afgeleid. Dit betekent ook dat een vergelijkbare diagnose bij een ander medisch specialisme met een vergelijkbare behandeling tot hetzelfde zorgproduct kan afleiden. Door deze methodiek te hanteren ontstaan ongeveer 3500 zorgproducten. Dit in tegenstelling tot het veelvoud aan DBC’s dat gedeclareerd kan worden. Net als in het DBC systeem worden aparte bedragen gedeclareerd voor de ziekenhuiskosten en het honorarium.

Parallel hieraan wordt per 1 januari 2012 een nieuw budgetteringssysteem medisch specialisten ingevoerd. Dit systeem betekent dat iedere stafmaatschap in een ziekenhuis een plafond opgelegd krijgt voor de medisch specialisten. Indien er meer zorg wordt gedeclareerd dan volgens het plafond is toegestaan, dan wordt deze zorg niet door de verzekeraar vergoed.

Belangrijkste wijzigingen DBC naar DOT

  1. Nieuwe declarabele zorgproducten
  2. Nieuwe registratieregels
  3. Nieuwe ziekenhuis- & honorariumtarieven
  4. Nieuw budgetteringssysteem medisch specialisten

Voor meer informatie verwijzen wij naar de factsheet DOT: